Vaalit tulokset äänestäminen: tässä vaihtoinen vaalitapa - Lukijalta - Aamulehti

Suhteellinen vaalitapa vääristää tuloksia - miksi emme käytä tätä vaihtoehtoista tapaa?

27.5.2019 11:00

Suomessa käytetään D’Hondtin suhteellista vaalitapaa. Eduskuntavaaleissa vaalipiirikohtainen kansanedustajamäärä riippuu siitä, paljonko alueella asuu ihmisiä. Vaalipiirien sisällä kunkin puolueen eniten ääniä saanut saa vertausluvukseen koko puolueen äänimäärän, toiseksi eniten saanut koko äänimäärän kahdella jaettuna, kolmanneksi eniten saanut koko äänimäärän kolmella jaettuna, ja niin edelleen. Vaalipiirissä läpi pääsevät korkeimmat vertausluvut saaneet. (Aamulehti 13.4.19).

Suhteellinen vaalitapa vääristää tuloksia, sillä enemmän ääniä saaneesta puolueesta saattaa päästä läpi vähemmän kansanedustajia kuin vähemmän ääniä saaneesta puolueesta. Lisäksi ehdokkaat pääsevät läpi puolueen menestyksen siivellä, sillä samoilla äänimäärillä hyvin menestyvissä puolueissa ehdokkaat saavat korkeamman vertausluvun kuin huonosti menestyvissä puolueissa.

”Suurimman vaalipiirin ehdokkaiden vertausluku olisi sama kuin heidän saamansa äänimäärä.”

Esitän vaihtoehtoisen vaalitavan, jossa ei ole edellä mainittuja ongelmia. Puolueen kansanedustajien määrä riippuu siitä, kuinka paljon puolue on koko maassa saanut ääniä. Esimerkiksi näin: jos puolueen kannatus on 15 prosenttia, puolueesta pääsee läpi (15 / 100) * 200, eli 30 eniten ääniä saanutta ehdokasta.

Pienistä vaalipiireistä saattaa päästä läpi vähemmän kansanedustajia kuin vaalipiirin asukasluku edellyttää. Siksi käytetään vertauslukuja seuraavaan tapaan: Suurimman vaalipiirin ehdokkaiden vertausluku on sama kuin heidän saamansa äänimäärä. Muiden vaalipiirien ehdokkaiden vertausluku saadaan kertomalla heidän saamansa äänimäärä kertoimella joka on neliöjuuri osamäärästä (suurimman vaalipiirin asukasmäärä / vaalipiirin asukasmäärä).

Jos suurimman vaalipiirin asukasluku on nelinkertainen, kerroin on kaksi. Esimerkkipuolueella läpi pääsee 30 korkeimman vertausluvun saanutta ehdokasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos