Täsmätoimi yritysten ja perheiden avuksi – Kotitalousvähennys tulisi laajentaa koskemaan kauppakassikuljetuksia - Lukijalta - Aamulehti

Täsmätoimi yritysten ja perheiden avuksi – Kotitalousvähennys tulisi laajentaa koskemaan kauppakassikuljetuksia

Yrityksille tarvitaan vahva tukipaketti, jotta ne selviävät. Kotitalousvähennyksen laajentaminen olisi myös avuksi.

30.3.2020 9:27

Elämme keskellä uutta poikkeusolojen arkea. Koronapandemia etenee ympäri maailmaa, eikä sitä enää ole mahdollista pysäyttää kokonaan, hallita kylläkin jossain määrin.

Terveys on asetettava etusijalle. Oli tärkeää tarttua järeisiin toimiin nyt, kun vielä ehdimme. Näin saamme siirrettyä ja madallettua tautihuippua niin, että se pysyy terveydenhuoltomme kantorajoissa ja vältämme Italiassa nähdyn tilanteen. Ihmisten liikkumisen rajoittaminen, koulujen sulkeminen, vierailukiellot vanhainkodeissa ja kokoontumisten rajaaminen ovat poikkeuksellisia toimia, joilla halutaan turvata suomalaisten ja erityisesti riskiryhmiin lukeutuvien terveys.

Tilanne vaati meiltä kaikilta venymistä. Pitää hoitaa työt, järjestää lasten opetus kotona sekä varmistaa vanhempien ruokahuolto. Eniten joutuvat venymään ne, joilla työt ovat loppuneet kuin seinään. Rajoitukset ovat käytännössä sulkeneet monet palvelualan yritykset kokonaan. Asiakkaat ovat hävinneet, mutta palkat, vuokrat ja lainanlyhennykset juoksevat. Kriisi uhkaa kaataa muuten terveitä yrityksiä ja hävittää työpaikkoja.

Yrityksille on välittömästi tarjottava riittävän vahva tukipaketti, jotta ne selviävät yli vaikean ajan. Puhutaan miljarditason helpotuksista. Palvelualat tarvitsevat käteistä kassaansa heti. Lisäksi konkreettisin täsmätoimin, kuten palveluseteleillä ja ottamalla ruoka-, apteekki- ja kauppakassikuljetukset pikaisesti kotitalousvähennyksen piiriin, tuettaisiin sekä perheiden arkea että yritysten toimintaa.

Eikä pidä unohtaa yritysten roolia omavaraisuudessa ja huoltovarmuudessa. Juuri nyt kun valmiusvarastot on jouduttu avaamaan ja tuonti muualta maailmasta on vaikeutunut ja kallistunut kriisin myötä, suomalaista tuotantoa tulisi nostaa ylös muun muassa suojainten ja terveydenhuollon laitteiden valmistuksessa.

Tiukassa paikassa me suomalaiset olemme parhaimmillamme. Aina, kun sille on ollut tarve, olemme kyenneet jättämään erimielisyydet taakse ja toimimaan yhdessä.

Kriisin selättämisen, ihmisten terveyden ja yritysten pelastamisen täytyy nytkin olla yhteinen intressimme yli hallitus-oppositiorajojen. Se on näkynyt viime viikkojen päätöksenteossa niin eduskunnassa, maakuntahallituksessa kuin Tampereen kaupunginvaltuustossakin.

On myös ollut hienoa nähdä, millaista välittämistä, naapuriapua ja läheisten auttamista yhteinen kriisi on nostanut esiin meissä kaikissa. Terveydenhuollon henkilöstö on poikkeuksellisessa valmiudessa ja opettajat ja koulujen henkilöstö ovat ottaneet reilussa viikossa ilmiömäisen loikan digitaaliseen pedagogiikkaan. Lämmin kiitos siitä.

Rajoitukset ovat raskaita, mutta ne asetetaan ihmishenkien pelastamiseksi ja siksi on tärkeää, että valtakunnallisten ja paikallisten linjausten ohella me jokainen kannamme vastuuta itsestämme ja läheisistämme.

Kirjoittaja on kansanedustaja, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?