Vaikeat tunteet ovat osa vanhemmuutta - Lukijalta - Aamulehti

Äiti, hätähuutosi on kuultu – Vaikeat tunteet ovat osa vanhemmuutta

Arjen onnistumisissa ja epäonnistumisissa voi yhdessä todeta: tässä me ollaan, me inhimilliset ja epätäydelliset yksilöt.

26.4.2020 8:21

Kiitos Äiti (Al 19.4.) sanoistasi, jotka tarjoavat vertaistukea kaikille muille vanhemmille. Vanhemman vaikeat tunteet lasta kohtaan ovat edelleen asia, josta ei oikein saisi puhua ääneen. Korona-aika vielä koettelee vanhemmuutta uusin tavoin. Epävarmuus, rutiinien murtuminen ja mahdollisesti koettu uhka lisäävät perheiden stressiä entisestään. Perhe on iholla. Kuormitus voi olla kuin pingispallo, joka pompahtaa perheenjäsenestä toiseen, ottaen vielä vähän vauhtia matkalla. Äiti, sinä todellakin olet yksi monista.

Kiitos kun muistutat, että vaikeat tunteet ovat väistämätön osa vanhemmuutta. Yhdessä on helpompi muistaa, että näiden vaikeiden – kauheidenkin – tunteiden kanssa, olen silti hyvä vanhempi.

Lapsen kehitykselle on jopa avuksi, kun vanhempikin tekee virheitä ja tuntee tunteita. Tämä tarjoaa vanhemmalle mahdollisuuden mallintaa lapselle, miten tehtyjä virheitä voi korjata, miten tunteet menevät aina myös ohi tai miten maltinmenetyksiä voi pyytää anteeksi.

Vertaistuella on valtava voima. Aikuinenkin tosiaan kaipaa joskus toisen sanomaan, että kaikki järjestyy, sinä teet riittävän hyvin ja pärjäät kyllä. Toisia kohtaan on monesti helpompi olla armollinen kuin itselleen, vaikka itse olisi ihan samassa tilanteessa. Ulkopuolelta näkökulma on helpompi säilyttää. Arjen onnistumisissa ja epäonnistumisissa voi yhdessä todeta: tässä me ollaan, me inhimilliset ja epätäydelliset yksilöt.

Sinulle ja muille samassa tilanteessa oleville vanhemmille on tarjolla monenlaista apua Tampereen kaupungin ja yhdistysten toimesta. Tampereen kaupungin sivuille on koottu Tukea lapsiperheille poikkeusaikana -sivut, josta löydät yhteystietoja, joista voi apua pyytää. Olemme myös miettimässä uusia tapoja, jolla voisimme mahdollistaa vertaistukea vanhemmille tässä erityisessä tilanteessa. Vanhempien vertaistapaamisia etäyhteyksillä on jo nyt tarjolla joidenkin yhdistysten toimesta. Mikäli olet kiinnostunut vertaistuesta etäyhteydellä, kerro se meille, niin yritämme auttaa asiassa.

Lapsiperheiden palveluohjaajat auttavat jokainen arkipäivä tamperelaisia vanhempia, yhteyden voi ottaa kuka tahansa, jolla on huoli omasta tai perheensä hyvinvoinnista. Lapsiperheiden palveluohjaajien yhteystiedot löytyy sivuilta www.tampere.fi/lapsiperheidenpalvelut.

Hätähuutosi on kuultu ja toivomme, että voimme olla avuksi.

Kirjoittajat ovat psykologi ja palveluohjaaja Tampereen kaupungin perheneuvolasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut