Välillä tuntuu kuin eläisimme kaatopaikalla – kitkarenkaat säästävät luontoa ja muita ehdotuksia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi - Lukijalta - Aamulehti

Välillä tuntuu kuin eläisimme kaatopaikalla – kitkarenkaat säästävät luontoa ja muita ehdotuksia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi

7.2.2020 7:05

Sanomalehtiviikon 3. – 7.2. teemana on ilmastonmuutos. Teemaviikolla julkaisemme koululaisten mielipidekirjoituksia.

Arvaisitko, mitä kaikkea roskaa löytyy luonnosta? Kymmeniä vuosia vanhoja autonrenkaita, tyhjiä spraypulloja, lannoitepusseja, lasinsirpaleita, mutta kaikkein eniten kuitenkin karkkipapereita ja muovipusseja. Nämä kaikki ovat ihmisten pois heittämiä jätteitä.

Tästä seuraa se, että kasvien kasvaminen vaikeutuu, roskista irtoavat aineet saastuttavat maaperää ja eläimet ja ihmiset voivat saada jalkansa täyteen lasinsiruja. Olisiko sinusta muka mukavaa saada lasinsiru jalkaasi vaikkapa rannalla? Välillä tuntuu kuin eläisimme kaatopaikalla. Ja ajattelepa vesistöjä. Olen jopa törmännyt jättimäiseen roskakasaan järven rannalla! Jotkut roskat olivat jo järvessä asti. Ja vaikka rannan kasvit olivat sitkeitä, ne eivät vain pystyneet kasvamaan kaikkien muovijätteiden läpi.

Yksi hyvä tapa saada jätteet luonnosta pois on osallistua talkoihin, joissa kerätään roskia. Talkoissa saa jätesäkin tai kaksi ja roskat viedään isoihin roska-astioihin. Meidän koululla on ollut esimerkiksi roskienkeruutalkoot. Roskia voi kerätä myös vaikka luontokävelyllä. Joskus talkoissa saa kiitokseksi esimerkiksi lettuja ja mehua.

Muista: roskat kuuluvat roskikseen, ei luontoon. Tee paljon sen eteen. Se on hyvä teko luonnon puolesta!

Lauri Varpenius

4C, Vatialan koulu

Enemmän luomua

Minun mielestäni ihmiset kuluttavat liikaa, jonka vuoksi eläimet kärsivät. Ihmisiä asuu maapallolla noin 7.5 miljardia ja jos kaikki kuluttavat saman verran, maapallo olisi jo saastunut täysin.

Joitain lajeja on jo kuollut sukupuuttoon tai ovat kuolemassa. Niitä on Costa Ricassa elänyt kultakonna ja apolloperhoset ovat joutuneet siirtymään korkeammalle viileämpään vuoristoon ilmaston lämpenemisen takia. Vettä on joissain paikoissa hyvin vähän, kuten Keniassa ja joissain liian paljon, kuten Venetsiassa. Se johtuu ilmaston lämpenemisestä. Kuivuus ja tulvat ovat ihmisen aiheuttamia ongelmia ja ihmisen pitäisi myös pystyä torjumaan ne.

Ihmisten pitäisi ostaa enemmän luomutuotteita. Luomutiloilla ei saa käyttää kemikaalisia torjunta-aineita. Eläimet ja ympäristö voivat paremmin, eikä myrkkyjä kerry ihmisiin. Luomutiloilla eläimetkään eivät saa keinokasvatettua ruokaa. Toivon että seuraavan sukupolven aikuiset osaavat ajatella enemmän luontoa.

Milla Sannamo

4B, Arvo Ylpön koulu

Liiku lihasvoimalla tai julkisilla

Mielestäni ilmastonmuutosta pitäisi torjua yhdessä. Ilmastonmuutokseen vaikuttaminen on osittain helppoa. Voi esimerkiksi matkailla Suomessa ja mennä eri paikkoihin lihasvoimalla tai julkisilla kulkuneuvoilla. Tapoja on todella monta.

Jos ilmastonmuutokseen ei puututa, voi koko maa peittyä sulaneiden jäävuorien myötä veden valtaan. Suomessa talviset olosuhteet ovat muuttuneet, mikä vaikuttaa lumeen sopeutuneisiin eläimiin ja lajeihin. Tuoreen ilmastoraportin mukaan lumi ja jää vähenevät ennennäkemättömällä vauhdilla.

Ilmaston lämpeneminen ihmisen toiminnan seurauksena on yksi suurimmista maailmanlaajuisista kriiseistämme. Se vaikuttaa kielteisesti koko maailmaan.

Voimme kuitenkin edelleen hillitä ilmaston muutosta. Kaikki voivat tehdä asioita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Pienikin teko, kuten vastuullinen matkailu, roskien roskiin vieminen tai ruuan ottaminen lautaselle sen mukaan, paljonko oikeasti syöt, auttaa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Säästetään maapalloa myös tuleville ihmisille ja eläimille!

Sara Paavola

4A, Arvo Ylpön koulu

Ota kitkarenkaat

Miksi valitset nastarenkaat etkä kitkarenkaita? On tutkittu, että kitkarenkailla ajavat pitävät suuremman välin edellä ajaviin. Vain 2,6 prosenttia talvikelin henkilöautojen kuolonkolareista ajetaan kitkarenkailla. Monet nastarenkailla ajavat ajattelevat, että “minulla on nastarenkaat niin kyllä nämä pitävät, ettei haittaa, jos tämä väli on vähän pienempi.” Tämä ajattelutapa on osa syy ulosajoihin ja autokolareihin.

Minun mielestäni kitkarenkaat ovat paremmat kuin nastarenkaat, koska nastarenkaat nostavat pienhiukkaspölyä, joka on vaarallisempaa kuin pakokaasu. Tukholman keskustassa nastarenkaat on kielletty, koska ne nostavat pölyä. Nastarenkaat vaurioittavat myös asfalttia, jonka uusiminen maksaa valtiolle noin 100 miljoonaa euroa, sekä vaurioittaa luontoa. Kitkarenkaiden hiljaisuus on myös ihana asia.

Kitkarenkaiden vaihto ei ole niin tarkkaa, ne voi vaihtaa jo aikaisemmin syksyllä tai myöhemmin keväällä. Niillä voi ajaa lain mukaan myös kesällä, mutta se ei kannata. Kitkarenkaiden ominaisuudet ovat huonommat kuin kesärenkaat.

Jotkut ajattelevat että, nastarengas on ainoa vaihtoehto, koska Suomi sijaitsee niin pohjoisessa. Kovalla pakkasella nasta- ja kitkarenkaiden ero hälvenee. Kitkarengas pärjää hyvin myös sohjosilla ja lumisilla talviteillä, kun pakkasta on parikymmentä astetta, nastalliset ja nastattomat talvirenkaat ovat yhtä pitävät. Kovalla pakkasella jää ei ole liukas. Tämä on rengasvalmistajan Nokian renkailta Matti Morriksen sanomaa.

Mielestäni ihmisten pitäisi käyttää kitkarenkaita nastarenkaiden sijasta. Vain 15 prosenttia suomalaisista käyttää kitkarenkaita (2017). Kitkat vähentävät asfalttikuluja, ei nostata pölyä sekä säästää luontoa. Vaihda kitkarenkaisiin.

Mimmi Inomaa

Viialan yhtenäiskoulu

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: