Varastettu pyörä piti palauttaa löytöpaikalle. Näin poliisi vastaa - Lukijalta - Aamulehti

Lukija ihmettelee, miksi varastetuksi oletettu polkupyörä piti palauttaa löytöpaikalle – Näin poliisi vastaa

Poliisi vastaa, että jokaisen tapauksen kohdalla arvioidaan tiedetyt tosiseikat ja niiden perusteella tehdään päätöksiä.

18.4.2020 8:22

Keskiviikkona, 8.4, eteeni osui Tampereen Nekalassa kerrostalon pihalla Pelago-merkkinen polkupyörä, joka oli jätetty paikalle ilman minkäänlaista lukitusta. Pyörästä ei löytynyt lukkoa lainkaan. Epäilykseni heräsivät: pyörän täytyi olla varastettu. Kuka nyt jättäisi lähes 800 euron hintaisen arvopyörän näin huolettomasti ulos, paitsi se varas, jolla ei ollut lukkoa jolla lukita sitä. Pelkästään pyörässä ollut Brooksin nahkasatula oli yli sadan euron arvoinen.

Tein pyörästä ilmoituksen hätäkeskukseen, joka välitti tiedon poliisipartioille. Jäin vahtimaan polkupyörää hetkeksi, mutta kun partiota ei näkynyt, poliisilla kun ymmärrettävästi kiireisempiäkin tehtäviä, vein sen pyörävarastoon ja lukitsin omalla lukollani. Tämän jälkeen tein uuden ilmoituksen poliisille ja kerroin ottaneeni pyörän haltuuni.

Hieman myöhemmin sain soiton poliisilta, joka ilmoitti, ettei heillä ollut resursseja noutaa pyörää juuri silloin. Poliisi kysyikin, voisinko toimittaa pyörän itse löytötavaratoimistoon seuraavana päivänä. Kerroin heille, että se onnistuu.

Samalla poliisi tiedusteli, miten kauan pyörä oli ollut pihassa. Kerroin, että täytyi olla kyse vain tunneista. Tämän kuultuaan, ja tarkastettuaan oliko kyseisen merkkisestä pyörästä tehty rikosilmoitusta - ei ollut, poliisi muuttikin ohjeistustaan ja kehotti minua palauttamaan pyörän löytöpaikalle. Syyksi tähän hän kertoi, että he eivät halua joutua tilanteeseen, jossa pyörän omistaja tekisi katoamisesta rikosilmoituksen, jos talteen ottamani pyörä olisikin ollut tarkoituksella jätetty pihaan lukitsematta. Sanoin poliisille tekeväni työtä käskettyä.

On pöyristyttävää, että poliisi katsoi paremmaksi antaa kalliin, selvästi varastetuksi oletettavan pyörän jäädä sijoilleen kuin että sen olisi ottanut talteen varmuuden vuoksi.

En vienyt pyörää takaisin ulos. Vein sen seuraavana aamuna poliisilaitokselle.

14.4 silmiini osui Facebookissa ilmoitus varastetusta Pelago-merkkisestä polkupyörästä. Runkonumero oli sama. Pyörä oli varastettu Tampereen keskustasta. Ilmoitin pyörän omistajalle että hän löytää pyöränsä poliisin löytötavaratoimistosta.

Marko Vertanen

Tampere

Poliisi: Ilmoita aina varkausepäilystä

Yleisellä tasolla voi todeta, että poliisi voi ottaa haltuun ja takavarikoida polkupyörän, jos on syytä olettaa, että se on rikoksella joltakulta viety. Poliisi joutuu siten arvioimaan jokaisen yksittäistapauksen kohdalla tapaukseen liittyvät tosiseikat ja tekemään päätöksen niiden perusteella.

Tässä yksittäistapauksessa ei ole tarkkaan tiedossa, mitä ilmoittaja ja poliisi ovat keskustelleet, minkä vuoksi on hankala ottaa kantaa kyseessä olevaan tapaukseen.

Polkupyöriin liittyvät varkaudet ovat yleisiä ja niiden määrä tulee taas kesän lähestyessä kasvamaan.

Mikäli varastetuksi epäiltyjä polkupyöriä tai muuta omaisuutta havaitaan, on oikea menettelytapa ilmoittaa havainnoista poliisille. Poliisi pyrkii aina reagoimaan näihin ilmoituksiin, jotta omaisuus saataisiin palautettua oikealle omistajalleen

Pasi Mettälä

Rikosylikomisario, yksikönjohtaja

Pirkanmaan tutkintayksikkö,

Sisä-Suomen poliisilaitos

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?