Lukija: Jos kielipoliiseja ei ole, kieli kuihtuu - Lukijalta - Aamulehti

Jos kielipoliiseja ei ole, suomen kieli kuihtuu entisestään

12.7.2020 7:59

Kiitos Mia Tammiselle Tuli niinku lähtökohtaisesti tosi tyhmä asia sanottua -kirjoituksesta (Al 6.7.).

Suomen kieli kuihtuu entisestään, mikäli kielipoliiseja ei ole keskuudessamme.

Sen vielä ymmärrän, että teollisuuden nokkamiesten kielenkäyttö on otteita sieltä sun täältä: ”He eivät ole hanskanneet heidän knouhautaan asiakasvirtaan, segmentointi on väärinkohdennettu ja poisoppimiseen kuluu aikaa…”.

Mutta annetaan sellainen anteeksi, kun yritysjohtajien tehtävä on keskittyä omiin vahvuuksiinsa.

Suomen koulujärjestelmä on korkealla tasolla ja maailmalla tunnustettua. Miksi viestinnän etujoukoissa on kuitenkin monia kielenraiskaajia?

Satuin kuuntelemaan radiosta Yle ykkösen asiaohjelman. Olli Seuri haastatteli erästä palkittua toimittajaa. Haastateltu toimittaja käytti miltei kaikissa puheenvuoroissaan sidesanoina niinku ja tota noin. Luulisi, että hän ohjelmaan valmistautuessaan olisi pohtinut sanottavansa etukäteen. Varmaankin hän kirjallisesti osaa välttää sammakkonsa. En kestänyt kuunnella jonninjoutavaa jaaritusta loppuun.

Jos kerran viestinnästä vastaavat kohtelevat kieltämme miten kuten, niin eihän muiltakaan paljon voi odottaa.

Miksi uutistenlukija Arvi Lindin jäähyväisselostus keräsi aikoinaan miljoonayleisön? Lind oli tehnyt vaikutuksen asiallisella tyylillään. Tyyliin kuuluu kunnioitus kieltämme kohtaan. Tätä linjaa jatkavat lukuisat muut radion ja televisiokanavien uutistenlukijat. Myös moni muu valveutunut ääniviestinnän toimittaja ymmärtää huolitellun kielen merkityksen. Kerrottava menettäisi uskottavuutensa, jos kieli kapuloisi.

Joku voi ihmetellä, miksi meuhkata kielen vuoksi?

Kieli muodostaa merkittävän osan ihmisen identiteetistä. Pystymmekö ajattelemaan muulla kuin yhdellä oppimallamme kielellä? Ehkä murto-osa ihmisiä pystyy. Mihin johtaisi ihmisen toiminta, jos sanavarasto köyhtyisi eikä hän kykenisi erottamaan sanojen merkityksiä?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?