Mielipide: Eteläpuisto odottaa yhä uutta suunnitelmaa puistomaisesta virkistyskäytöstä - Lukijalta - Aamulehti

Eteläpuisto odottaa yhä uutta suunnitelmaa virkistyskäytöstä

15.4.2019 8:30

Kuntavaalien jälkeen 2017 hyväksytyssä pormestariohjelmassa luvattiin, että Eteläpuistoon vireillä olleen asemakaavan sijaan "laaditaan uusi suunnitelma, jossa säilytetään nykyinen rantaviiva, kevennetään rakentamista ja säilytetään puistomainen virkistyskäyttö". Näin ei ole tapahtunut.

Syyksi esitettiin kaupungin vireillä ollut yleiskaavavalitus. Kaava Eteläpuiston osalta oli pormestariohjelman johdosta jo vanhentunut. Kaupungin kaavoituskatsauksissa ei ole tietoa ”uudesta suunnitelmasta”. Sen sijaan löytyy Viiden tähden keskusta -ohjelman visio jo hylätystä puiston tehorakentamisesta.

Arvattavissa oli, että virastokoneisto vain pelaa aikaa lykätäkseen puiston kaavoituksen ensi valtuustokaudelle. Lauri Lylyn pormestariohjelma ei näin enää sitoisi käsiä. Tämä vahvistui karusti helmikuussa, kun kaupunginhallitukselle esitettiin, että ennen Eteläpuistoa keskitytään Viinikan puhdistamoalueen rakentamiseen. Eteläpuiston kaavaa jatkettaisiin vain De Gamlas Hemin ja Kulkutautisairaalan osalta. Puiston kaavoitus jatkuisi 2020-luvulla.

Pormestariohjelman linjauksesta ei ole mainintaa, ei liioin kaavaa koskevista sadoista muistutuksista, ei lähes 14 000 henkilön adressista Eteläpuiston puolesta, eikä ELY-keskuksen kaavaa vastustavasta kannasta. Esittelijä veti kokouksessa asian esityslistalta ja asiaan luvattiin palata huhtikuussa. Arvattavasti vasta vaalien jälkeen.

Päättäjien lupaukset ovat jääneet puheiksi, teot puuttuvat. On hyvä muistuttaa politiikan uskottavuudesta. Nyt me kaupunkilaiset odotamme, mikä on kaupungin seuraava siirto. Joko lupaukset lunastetaan, saammeko viimein nähdä, mitä ”puistomaisen virkistyskäytön säilyttäminen” tarkoittaa? Tekoja kaipaamme, emme lupauksia.

Tampere hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Eteläpuisto kunnostettuna kansallisen kaupunkipuiston viherverkoston helmeksi olisi aito kulttuurinäyttö, jota kaupunkilaiset sekä tänne saapuvat vieraatkin arvostaisivat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut