Afrikan tarpeisiin eivät julkiset varat riitä - Lukijalta - Aamulehti

Lukijalta: ”Tuntuvaa suomalaista kädenjälkeä Afrikassa syntyy vain, jos uskallamme tehdä rohkeita valintoja”

Suomen ja EU:n pitää potkia liikkeelle yksityisiä investointeja Afrikkaan. Maanosan riskit mielletään todellisuutta korkeammiksi.

14.2.2020 6:35

Pääministeri Sanna Marinin hallitus työstää Suomen ensimmäistä Afrikka-strategiaa. Strategia tulee tarpeeseen, sillä afrikkalaisten tulevaisuus vaikuttaa myös Suomen tulevaisuuteen. Mutta miten Suomi aikoo nousta Afrikassa ”kokoaan suuremmaksi”?

Hallitus korostanee ainakin tyttöjen koulutusta, ilmastotoimia, demokratiaa ja rauhaa. Ne ovatkin keskeisiä ja Suomelle luontevia tavoitteita.

Strategian pitää kuitenkin olla enemmän kuin pelkkä luettelo hyvistä tavoitteista. Tuntuvaa suomalaista kädenjälkeä Afrikassa syntyy vain, jos uskallamme tehdä rohkeita valintoja.

Suomi on tehnyt viime vuodet arvokasta työtä naisten lisääntymisterveyden ja naisten oikeuksien eteen. Olemme olleet eturintamassa paikkaamassa etenkin Yhdysvaltojen jättämää ammottavaa rahoitusaukkoa.

Suomen rahalliset kehitysyhteistyöpanokset ovat kuitenkin niin pieniä, että ne kannattaa keskittää kaikkein olennaisimpaan työhön. Suomi saa enemmän aikaan keskittämällä panoksensa vielä vahvemmin Afrikan naisten lisääntymisterveyteen

Lisääntymisterveys ei tietenkään ole Afrikan ainoa haaste. Nopeasti kasvava väestö tarvitsee koulutusta, työtä, sähköä ja ylipäätään kaikkea sitä, mitä me suomalaisetkin tarvitsemme. Tarpeet ovat niin valtavat, etteivät mitkään julkiset varat riitä täyttämään niitä.

Siksi Suomen ja EU:n pitää potkia liikkeelle yksityisiä investointeja. Näin tehdäänkin jo, mutta mittakaavan pitäisi olla kertaluokkaa suurempi. Muuten YK:n tavoitteet jäävät haaveeksi.

Tehokkainta on kun julkisilla varoilla ja valtiollisilla takauksilla pienennetään yksityisten sijoittajien riskiä. Pääomasijoittajat etsivät vastuullisia sijoituskohteita korkean kasvun kehittyviltä markkinoilta, mutta Afrikan riskit mielletään edelleen todellisuutta korkeammiksi.

Suomella on annettavaa myös demokratian puolestapuhujana. Ei vähiten siksi, että demokratian puolustajien rivit ovat harvenneet koko maailmassa. Kiina on tuonut investoinneillaan Afrikkaan kehitystä kyselemättä ihmisoikeuksien perään.

Juuri siksi Suomen ääntä tarvitaan. Suomen tulee korostaa demokratian arvoa kaikessa kanssakäymisessään Afrikan maiden kanssa. Kun muut ovat hiljaa, Suomen sanoilla on painoarvoa.

Marinin hallitus korostaa myös rauhaa. Suomi voisi nousta kokoaan suuremmaksi ehdottamalla yhteispohjoismaista sotilaallista kriisinhallintajoukkoa esimerkiksi osana YK:n Malin-operaatiota.

Afrikan kriisinhallintatehtävät ovat erittäin vaativia mutta mikään maa ei kehity ilman rauhaa. Afrikan operaatioissa on valtava tarve kansainväliselle osaamiselle ja kuljetuskapasiteetille. Samalla Suomi vahvistaisi YK:n toimintakykyä.

Olennaista Suomen Afrikka-strategiassa on, että suhde Afrikan maihin nähdään kokonaisuutena, tasavertaisen kumppanuuden pohjalta. Suomen täytyy myös olla valmis kantamaan todellista vastuuta, oli sitten kyse kehitysyhteistyöstä, investoinneista, tai kriisinhallinnasta.

Kirjoittaja on Finnfundin viestintäjohtaja, entinen pääministerin erityisavustaja ja UNDP:n viestintäpäällikkö

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: