Mielipide: Osaajapula on aidosti yritysten kasvun este - Lukijalta - Aamulehti

Vastaus mielipiteeseen: Osaajapula on aidosti yritysten kasvun este

Työntekijöitä tarvitaan myös EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta. Kotimaa tai kielitaidon puute ei pitäisi olla palkkaamisen este.

14.11.2019 11:53 | Päivitetty 14.11.2019 11:54

Osaajapula on tosiasia ja yrityksille iso ongelma. Sitä voi merkittävästi helpottaa lisäämällä työperäistä maahanmuuttoa, toisin kuin SAK:n maahanmuuttopolitiikan asiantuntija Eve Kyntäjä väittää (Aamulehti 9.11.2019). On syytä oikaista muutama asia liittyen työperäiseen maahanmuuttoon ja osaajien tarpeeseen.

Ensinnäkin työnantajat itse tietävät parhaiten, millaista työvoimaa he tarvitsevat ja kuinka paljon. Tätä ei voi eikä pidä ulkoistaa työ- ja elinkeinoministeriölle, maahanmuuttovirastolle tai palkansaajajärjestöille.

Avoimien työpaikkojen määrästä tehty mekaaninen laskelma työpaikoista, joihin voi palkata työperäisen maahanmuuttajan, ei vastaa todellisuutta. Avoimien työpaikkojen määrää ei voi myöskään pelkästään katsoa työttömien määrän rinnalla, jos työttömien joukossa ei ole tarvittua osaamista.

Toiseksi on hyvä huomioida, että työnhakijan kotimaa tai kielitaidon täydellisyys eivät usein ole työantajan kannalta olennaisia asioita. Olennaista on se, että löytyy sopiva osaaminen tarvittuun tehtävään ja oikea asenne hoitaa hommat hyvin. Kun osaajaa aidosti tarvitaan, ei ketään jätetä palkkaamatta tällaisten syiden takia.

Ei pidä myöskään unohtaa sitä, että työmarkkinat kansainvälistyvät yritysten kansainvälistyessä. Tämä entisestään vähentää tarvetta täydelliselle suomen kielen taidolle, kun töissä käytetään entistä enemmän esimerkiksi englantia.

Taloustieteestä on hyvä muistaa se, että työn määrä ei ole vakio (esimerkiksi Haavio, Schauman ja Vanhala: Kasvattaako työn tarjonnan lisääminen työttömyyttä?).

Työvoiman tarjonta lisää myös työvoiman kysyntää eli käytännössä työpaikkoja. Vielä tälläkin hetkellä iso määrä yrityksiä raportoi kasvun esteeksi osaajapulan. Tämä tarkoittaa nimenomaan sitä, että yritykset eivät voi kasvaa ja palkata lisää ihmisiä, kun sopivia osaajia ei löydy.

Eli osaavan työvoiman tarjonta lisäisi työpaikkojen määrää, auttaisi yrityksiä kasvuun ja toisi lisää verotuloja Suomeen henkilö- ja yritysverotuksen kautta.

Eurochambresin tuoreessa kyselyssä tiedusteltiin yritysten näkemyksiä vuodelle 2020 (Keskuskauppakamari 5.11.2019). Yksi suurimmista haasteista oli osaavan työvoiman puute. Koska sama ongelma on keskeinen ympäri Eurooppaa, ei Euroopan sisäinen maahanmuutto todennäköisesti ratkaisen Suomen osaajapulaa. Tarvitsemme osaavaa työvoimaa myös EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta.

Ei siis itse tulpata yritystemme kasvumahdollisuuksia hankaloittamalla osaavan työvoiman saantia. Meidän pitäisi päinvastoin nopealla tahdilla helpottaa sitä esimerkiksi luopumalla saatavuusharkinnasta. Vähintä olisi se, että saisimme työperäiset oleskelulupahakemukset käsiteltyä viikoissa, ei kuukausissa.

Kirjoittaja on Keskuskauppakamarin osaamisasiantuntija

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos