Lukija: Paikallinen sopiminen voi vääristää kilpailua - Lukijalta - Aamulehti

Paikallinen sopiminen puhuttaa: Onko edes oikein muita yrittäjä kohtaan, että taloudellisiin vaikeuksiin joutunut yrittäjä saa kilpailuedun?

28.7.2020 6:31

Yrittämiseen kuuluu aina riski ja siksi arvostan yrittäjiä, Varsinkin niitä yrittäjiä, jotka uskaltavat palkata työntekijöitä yritykseensä. Yrittäjän, kun ei ole pakko, palkata ketään.

Osa yrittäjistä perää paikallista sopimista ja väittävät työehtosopimusten estävän paikallisen sopimisen. Näin asia ei kuitenkaan todellisuudessa ole. Työehtosopimukset mahdollistavat paikalliset sopimukset. Samalla työehtosopimukset takaavat, että kilpailutilanteessa yritykset ovat samalla viivalla, ilman, että riski yrittämisestä siirretään palkatulle työntekijälle.

Onko edes oikein muita yrittäjä kohtaan, että taloudellisiin vaikeuksiin joutunut yrittäjä saa kilpailuedun, kun hän saa maksaa työntekijöilleen vähemmän palkkaa kuin muut alalla toimivat yritykset?

Työntekijä tuskin voi neuvotella kauppiaan kanssa leivän hinnasta, jos työntekijän palkkaa lasketaan huomattavasti sovitusta.

Mitä työntekijä palkkaamiseen tulee niin työsopimuksiakin voi tehdä määräaikaisena, Koeaikaakin on pidennetty 6 kuukauteen, jona aikana työsopimus voidaan molemmin puolin purkaa. Työntekijän voi siis pistää pihalle vaikka 2 – 3 viikon jälkeen, jos osoittautuu puheiden ammattitaidosta olleen suuremmat kuin todelliset taidot.

Hyvä työntekijä on yrittäjälle yhtä tärkeä kuin hyvä yritys työntekijälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos