Lapsi leikkii myös sairaalaympäristössä - Lukijalta - Aamulehti

Lapsi leikkii myös sairaalaympäristössä

Tampereen Lastenklinikan Tuki on saanut yhteistyön avulla järjestettyä paljon toimintaa sairaalassa oleville lapsille.

17.11.2019 10:36

Lapsen oikeuksien päivänä 20.11. on paikallaan kirjoittaa tavallisista lapsista erityisissä olosuhteissa. Lapsen oikeuksien sopimukseen on kirjattu vuonna 1989, että lapsella on oikeus leikkimiseen ja kulttuuriin, harrastuksiin ja vapaa-ajantoimintaan.

Kun lapsi sairastuu vakavasti, joutuu koko perhe koville. Sairaalahoidossa ollessaan lapsi tarvitsee samoja perusasioita kuin kotonakin: Laadukasta hoitoa, turvallisia läheisiä, kavereita, kivaa tekemistä, kulttuuria ja leikkiä. Mitä vähemmän sairaalapäivä eroaa näiltä osin kotipäivästä, sen parempi. Suomessa on lasten sairaanhoidon osaaminen maailman huippua. Meillä on nykyaikaiset sairaalat ja niissä hyvät hoitoresurssit.

Opetusta ja varhaiskasvatusta, leikkiä ja kulttuuria pystytään tarjoamaan sairaalassa lapsen kunnon mukaan. Lapsi on siitä erikoinen potilas, että leikki käynnistyy heti kun ei satu eikä pelota tai edes vähän jaksaa. Huolen sairaudesta kantavatkin pääosin vanhemmat eikä lapsi itse.

Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:llä on ollut Stea:n (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) projektiavustuksella mahdollisuus kehittää tekemistä ja matalan kynnyksen harrastustoimintaa lapsille ja nuorille, jotka tarvitsevat erikoissairaanhoitoa.

Potilaat ja perheet ovat saaneet itse toivoa sopivaa tekemistä. On ollut mato-ongintaa, hevostoimintaa ja ruuanlaittoa porukalla.

Suosittua on ollut myös sairaalassa olevien lasten ja nuorten vanhemmille ja läheisille tarkoitettu Taukopaikka -vertaistoiminta, jossa saa kerran viikossa lämpimän keittolounaan lisäksi jutella ajankohtaisista asioista. Moni vanhempi jättää lämpimät ateriat syömättä lapsensa vierellä valvoessaan, ja tinkii näin omasta hyvinvoinnistaan.

Lapsen pitkäaikainen ja paljon sairaalahoitoa vaativa sairaus muodostuu usein myös taloudelliseksi haasteeksi perheelle. Lapsi saattaa tarvita toisen vanhempansa mukaan sairaalaan ja paranemisprosessiinsa muutoinkin. Toinen vanhemmista jää töistä pois sairaan lapsen hoitotuen varaan. Perheen tulot pienenevät, vaikka kulut saattavat kasvaa: Tulee matkakuluja, sairaalan hoitopäivämaksuja ja pysäköintikuluja. Silloin voi olla, että myös perheen muiden lasten harrastuksista joudutaan tinkimään. Lisäksi perheen dynamiikkaan tulee muutos, kun osa porukasta on pitkään tai toistuvasti sairaalassa ja poissa kotoa. On vaikeuksia, huolia ja energia kuluu arjesta selviytymiseen.

Olemme ”Kivaa tekemistä sairaala-arjen vastapainoksi” -projektissa järjestäneet toimintamahdollisuuksia koko perheelle. Projektin tähänastiset tulokset ja osallistujien palautteet kertovat toiminnan tärkeydestä. Olemme saaneet myös koottua laajan toimijaverkoston sairaalassa olevien lasten ja heidän perheidensä vapaa-ajantoiminnan tueksi. Verkosto ansaitsee vilpittömän kiitoksen: Ilman teidän kumppanuuttanne tällaista ei olisi voinut tehdä.

Kirjoittajat ovat Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n toiminnanjohtaja ja projektityöntekijä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: