Koululaiset: Ilmastonmuutosta voi hillitä monin keinoin - Lukijalta - Aamulehti

Ilmastonmuutosta voi hillitä monin keinoin – "Me tämän sotkun olemme aiheuttaneet ja meidän se pitää myös korjata", sanoo 11-vuotias koululainen

4.2.2020 13:02 | Päivitetty 4.2.2020 13:50

Sanomalehtiviikon 3.-7.2 teemana on ilmastonmuutos. Viikon aikana julkaistaan koululaisten mielipidekirjoituksia.

Minun mielestäni lyhyitä matkoja pitäisi mennä kävellen ja pitkiä matkoja kimppakyydeillä ja bussilla. Näin tulisi hyötyliikuntaa ja ilmasto ei saastuisi. Kaupunki voisi myös satsata kävely- ja pyöräilyteiden kunnossapitoon, niin ihmiset voisivat haluta enemmän kävellä ja pyöräillä.

Ihmisten liikkumisen lisääntyminen edistää terveyttä ja ehkäisee sairauksia ja luontoa säästyy, kun ei kuljeta joka paikkaan autolla. Kannattaa siis suosia kimppakyytejä ja julkisia liikennevälineitä, ja nyt kun Tampereelle ollaan saamassa ratikat niin julkiset liikenneyhteydet lisääntyvät.

Ihmiset eivät saisi myöskään heittää roskia maahan, koska eläimet kärsivät siitä ja ilmasto saastuu. Meressä on myös tosi paljon roskaa ja kalat kuolevat siihen. Vettä ei kannata valuttaa turhaan ja esimerkiksi lotrata suihkussa.

Lentokoneella lentäminen pitkiä matkoja on erittäin ilmastoa kuluttava valinta. Toisaalta esimerkiksi Thaimaalle turismi on tärkeä elinkeino.

Mietin että kaikkien ei tarvitse olla ilmasto aktivisteja, mutta jo ihan pienillä päivittäisillä teoilla ja valinnoilla voi vaikuttaa luonnon suojeluun sekä maapallon säilymiseen.

Riku Meskanen, 10

Linnainmaan koulu

Luontoa suojelemalla parempi huominen

Ilmastonmuutos tuhoaa jääkarhujen koteja, monet jäätiköt sulavat. Jääkarhujen joutuvat pienille jäälautoille keskelle merta. Tähän voit sinä vaikuttaa, voit aloittaa kierrättämään tai voisit ostaa vähimmän vaateita, sen sijaan voisit ostaa niitä kirpparilta. Voit myös liittyä WWF kummiksi. Paljon sademetsää tuhoutuu eli maailman keuhkot ovat vaarassa.

Laita roskat aina roskiin, ja kierrätä ne oikein. Ongelmajätteitä ei saa päätyä luontoon, sieltä ne pahimmassa tapauksessa kiertävät takaisin ruokalautasellemme. Luontoa suojelemalla huomisesta tulee parempi.

Liia Jäntti

Harjuniityn koulu

Suojelkaa maailmaa

Ilmastonmuutos on kamala asia. Ilmastonmuutos voi saattaa monia eläinlajeja vaaraan taikka jopa sukupuuttoon kuolemiseen. Esimerkiksi naali on kuolemaisillaan sukupuuttoon.

Ilmastonmuutos on muutenkin vakava asia sillä se on vaaraksi ihmisille. Joten näin voit ehkäistä ilmastonmuutoksen:

Älä roskaa,

Äläkä myöskään polta tupakkaa,

Äläkä osta turhaa muovikrääsää.

No etkö vieläkään tajua ilmastonmuutoksenehkäisemisen tärkeydestä? No kuvittele että ihmiset ostaa turhaa tavaraa. Ja aina kun yksi tavara ostetaan, ilmakehä heikentyy, jolloin aurinko lämmittää maata lisää taikka jopa liikaa. Tosin kaikkien vuosien aikana vasta yksi kerros on tuhoutunut. Eli meidän ei tarvitse vielä olla peloissamme, mutta silti meidän kaikkien kannattaisi yrittää ehkäistä ilmastonmuutos.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinun pitää lopettaa syöminen, ei missään nimessä!

Me tarkoitamme sitä, että voisit tehdä pikku töitä kuten juuri se roskien keräily.

Tutkimuksien mukaan lähes kuolemattomaksi luultu karhukaislajikin on joutunut vaaraan ilmastonmuutoksen takia. Ilmastonmuutos aiheuttaa myös paljon metsäpaloja. Ilmastonmuutoksen takia monia viattomia eläimiä kuolee juuri niiden metsäpalojen vuoksi. Joten mielipiteemme ilmastonmuutoksesta on, että kaikkien ihmisten pitäisi yhdessä estää ilmastonmuutos.

Suojelkaa maailmaa!

Aada Santala, 9, Sanni Lähdekorpi, 9, Oona Kauppila, 9Aada Santala, 9, Sanni Lähdekorpi, 9, Oona Kauppila, 9

Kirkkoharjun koulu

Kirkkoharjun koulu

Jokainen voi vaikuttaa

Maapallon ilmasto lämpenee, koska ihmiset käyttävät liikaa hiilidioksidia tuottavia polttoaineita.

Hiilidioksidia pääsee ilmaan autojen pakokaasuista, lentokoneiden moottoreista, talojen lämmityksestä, laivojen ja tehtaiden savupiipuista ja monesta muusta asiasta. Myös lihateollisuus kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Ilmastonmuutosta voidaan torjua kulkemalla lyhyet matkat kävellen tai pyörällä ja välttämällä tarpeetonta matkustamista, erityisesti lentämistä. Lisäksi voi vaihtaa lämmityksen tuulivoimaan, ostaa uusia tavaroita mahdollisimman vähän ja kierrättää vanhoja. Myös lihan vaihtaminen kasvisruokaan hillitsee ilmastonmuutosta.

Jokainen meistä voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen omilla valinnoilla. Aikuiset voivat myös äänestää sellaisia päättäjiä, jotka lupaavat säätää lakeja, jotka estävät meitä tuhoamasta maapalloa.

Temesgen Aalto-Setälä

4B, Tammelan koulu

Vähennä muovia ja autoilua

Yhdessä me voimme pysäyttää ilmastonmuutoksen

Moni eläin kärsii ilmastonmuutoksesta. Esimerkiksi saimaannorppa on vaarassa kuolla sukupuuttoon.

Meidän ihmisten pitää auttaa maapalloa. Auttaa voimme esimerkiksi vähentämällä muovia, sähköä ja autolla menemistä. Me ihmiset olemme aiheuttaneet ilmastonmuutoksen esimerkiksi tehtailla, lentokoneilla, isoilla laivoilla ja autoilla. Ilmastonmuutos seis! Auta sinäkin. Maapallo kiittää!

Aada Puntala, 9

Kirkkoharjun koulu

Älä roskaa

Minun mielestäni luontoa ei saa roskata, koska metsän eläimet syövät roskia ja roskan jätteitä, koska ihmiset heittää roskia luontoon, esimerkiksi kun yläkoululaiset pääsevät koulusta, niin he menevät yleensä kauppaan ja jotkut yläkoululaiset menevät bussilla. Yleensä bussissa ei saa syödä tai juoda, sen takia he tekevät näin: he ostavat herkut, syövät herkut bussipysäkillä heittää roskat maahan, vaikka roskakori olisi noin 20 metrin päässä.

Minun mielestäni heidän pitäisi kerätä roskat maasta ja jatkossa viedä roskat roskiin tai laitaa roskat reppuun ja laittaa kotona roskiin.

Jenny Tolvila, 11

Harjuniityn koulu

Estäkää ilmastonmuutos!

Minun mielestäni kaikkien pitäisi yrittää vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Ellemme kohta vaikuta siihen, niin maapallomme tuhoutuu pian. Kaikkien pitäisi tehdä jotain ilmastonmuutoksen lopettamiseksi.

Pian meillä ei ole maapalloa, jossa elää. Eläimiä kuolee jo sukupuuttoon, tulee metsäpaloja ja kasvit kuolevat. Maapallo saastuu koko ajan ja kohta sitä on myöhäistä enää yrittää pysäyttää.

Juuri meidän pitäisi yrittää vaikuttaa siihen, eikä meidän lastenlapsemme. Me tämän sotkun olemme aiheuttaneet ja meidän se pitää myös korjata. Voimme vaikuttaa jo pienillä asioilla. Miksi me emme tekisi sitä? Tehkää jotain maailman pelastamiseksi!

Saga Ansamaa, 11

Harjuniityn koulu

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?