Mielipide: Konservatorion tehtävä tuskin on konserttitalona toimiminen - Lukijalta - Aamulehti

Konservatorion tehtävä tuskin on konserttitalona toimiminen

30.3. 18:31

Trumpetistit ilmaisivat huolensa konservatoriosta (AL 19.03.). Heidän mainitsemansa konserttitoiminta liittyy korkea-asteen koulutukseen, joka jo yli kaksi vuosikymmentä sitten siirrettiin konservatorioilta ammattikorkeakouluihin.

Konservatorion nykyinen perustehtävä on musiikin ja tanssin taiteen perusopetuksen ja 2. asteen koulutuksen järjestäminen, ei konserttitalona toimiminen. Opetukseen perustuvia tapahtumia on tuotettu vuosittain liki 200, joista osa yhteistyössä TAMKin musiikin koulutuksen kanssa. Teattereiden ja orkesterien kanssa toteutetaan produktioita, joissa opiskelijamme tutustuvat työelämään. Perusopetuksessa orkestereita löytyy joka ikäryhmälle, ja 2.asteen opiskelijat voivat osallistua TAMKin kanssa yhteisiin orkestereihin ja produktioihin.

Yhteinen huolemme on konservatorion toimintaedellytysten turvaaminen. Rahoitusleikkaukset ovat kohdistuneet ammattikorkeakoulujen ohella myös konservatorioihin: 2. asteen rahoitus on supistunut, mutta koulutusvelvoite kasvanut ja yleinen kustannustaso noussut. Kaupungin rahoituksen suhteellinen osuus on pienentynyt kuntatalouden haasteiden takia eikä lukukausimaksuja voi nostaa rajattomasti.

Konservatorio on osa nyt useamman oppilaitoksen muodostamaa koulutuspolkua muskarista tohtoriksi. Ei ole epäilystäkään, etteikö Tampereen kaupunki ymmärtäisi tämän koulutuspolun valtakunnallista merkittävyyttä. Rakentavat keskustelut kaupungin ja alan paikallisten toimijoiden kanssa yhteisestä visiosta on tosin käyty muualla kuin konserttilavoilla. Pormestarin työryhmän mietintö esittävien taiteiden koulutuspoluista on julkaistu 07.08.2019.

Trumpetisteissa on myös rehtoreina toimineita ja kuulisimme mielellämme näiden asiantuntijoiden ajatuksia koulutuksen järjestämisestä resurssien supistuessa. Ja kun korona on ohi, tervetuloa konservatoriolle taas kuulemaan ja katsomaan.

Elina Sirén on Tampereen konservatorion hallituksen pj.

Sampsa Konttinen on Tampereen konservatorion rehtori

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?