Lukija: kaikki liikenne oikeanpuoleiseksi kevyen liikenteen väylällä - Lukijalta - Aamulehti

Pyöräilyseuran puheenjohtaja ehdottaa: Kaikki liikenne oikeanpuoleiseksi kevyen liikenteen väylillä

2.7.2020 6:27

Kävelijöiden ja jalankulkijoiden paikka ja asema kevyen liikenteen väylillä on keskusteluttanut viime aikoina, ja aiheesta on monenlaisia esityksiä (AL 1.7., 24.6.).

Keskustelun syynä on se, että Suomessa on monenkirjava joukko erilaisia liikenneratkaisuja, joissa kevyen liikenteen väylillä on eroteltu jalankulkijat ja pyöräilijät omille kaistoilleen, joiden puolet voivat vaihdella mielivaltaisesti, tai sitten erottelua ei ole lainkaan. Jälkimmäisessä tapauksessa tilanne on vaarallisin, kun kävelijät saavat "haahuilla" väylällä miten päin ja missä kohtaa tahansa, kun taas pyöräilijät ajoneuvon kuljettajina velvoitetaan ajamaan oikeaa reunaa.

Jukka Ollikkalan (AL 1.7.) esitys jalankulkijoiden siirtämisestä vasempaan reunaan on tästä vaarallisimmasta, vapaasta haahuilusta, se seuraavaksi vaarallisin muoto.

Vasemman reunan käyttämisestä kulkusuuntaan nähden aiheutuvat useimmat vaaratilanteet kevyen liikenteen väylillä.

Ainoa ja selkein malli olisi, että kaikki liikenne on oikeanpuoleista: jo nykyään tieliikennelaki velvoittaa takaa päin tulevaa väistämään hitaampaa liikennettä.

Nyt kevyen liikenteen väylillä tulee eteen omituisia tilanteita, kun liikennettä on vastavirtaan, ja väistöliikkeitä tehdään kuka mihinkin suuntaan.

Paikoittain onkin kevyen liikenteen väylille maalattu kaistaviiva kuten maanteillä – tämä olisi edelliseen yhdistettynä se selkein ja turvallisin vaihtoehto kaikille liikkumismuodoille.

Kirjoittaja on Pyöräilyseura Kaupin Kanuunat ry:n puheenjohtaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?