Mielipide: Tampereelle muuttaa liikaa asumistukea saavia - Lukijalta - Aamulehti

Tampereelle muuttaa liikaa asumistukea saavia – Väestönkasvussa tulisi tavoitella laatua määrän sijaan

Tampereella tulisi rakentaa nykyistä enemmän perheasuntoja yksiöiden ja kaksioiden sijaan.

30.6.2019 9:30

Tampere on tavoitellut väestönkasvua ja mahdollistanut paljon asuntorakentamista tavoitetta tukemaan. Kasvua on myös saatu. Tampereelle muutti 3 634 asukasta enemmän kuin mitä muutti pois vuonna 2018. Lukemat selviävät vuoden 2018 tilinpäätöksestä. Samaisesta tilinpäätöksestä selviää myös, että tilikauden tulos oli 58,8 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Vuonna 2018 verotulot vähenivät edellisvuodesta 4,5 miljoonaa euroa, mikä on katastrofaalinen kehitys, koska Tampere on nauttinut väestönkasvusta myös viime vuosina, ja työllisyys on kehittynyt maassa erittäin positiivisesti.

Viime vuonna muuttaneiden maksamat kuntaverot eivät toki vielä tuossa tilinpäätöksessä näy. Ei ole kuitenkaan syytä olettaa, että muuttajien rakenne olisi radikaalisti muuttunut aiemmista, vaikka nyt ennakoidaankin verotulokehityksen nousevan lähes normaalille tasolle. Tampereelle mahtuvat muuttamaan he, joille tehdään uusia asuntoja.

Tampereenpulssi.fi -sivustolta löytyy tieto, että viime vuonna Tampereelle rakennettiin 3 600 uutta asuntoa, joista 79 prosentti oli yksiöitä tai kaksioita. Kun ottaa jakajasta pois valmistuneet omakoti- ja rivitaloasunnot, jotka lähes poikkeuksetta ovat näitä isompia asuntoja, voidaan hyvällä varmuudella sanoa, että yli 85 prosenttia vuonna 2018 Tampereelle rakennetuista kerrostaloasunnoista oli yksiöitä ja kaksioita.

Kelan tuoreet asumistukitilastot viime vuodelta kertovat karusti, että Tampereella on maan suurimmat asumistukimenot per asukas, peräti 626 euroa. Vastaava lukema Helsingissä on 588 euroa ja kokomaan keskiarvo 378 euroa.

Yhtälöstä voi vetää johtopäätöksen, että suuri enemmistö rakennetuista asunnoista on mennyt yksityisille vuokramarkkinoille, joissa kysyntää vääristää asumistuen ansiosta saatava varma pääoman tuotto.

Vuosien puhumisen jälkeen asumistuotantoon saadaan ensimmäistä kertaa ohjausta Tampereen Areenan ja Iskun tonttien rakentamisen myötä. Niissä kaupunki ja rakentaja sopivat, että vähintään kolmasosa vapaarahoitteisen rakentamisen neliöistä rakennetaan perheasunnoiksi.

Määrä on vielä hyvin maltillinen, mutta tie on nyt oikea. Vastaavat toteutussopimukset tulee saada osaksi kaikkien uusien asuinkerrostalojen rakentamista.

Yksinkertaisella insinöörimatematiikalla vedän myös johtopäätöksen, että Tampereen tulisi kiireesti muuttaa väestönkasvunsa määrällinen tavoite laadulliseksi. Tällaista muuttovoittoa kaupungin talous ei kestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: