Lukija: Tampereen tontinvuokrat ovat vastuuttoman korkeita - Lukijalta - Aamulehti

Tontinvuokrat ovat Tampereella vastuuttoman korkeita – Ovatko päättäjät todella tällaisten kiskurivuokrien takana?

Lukijalta: Tontinvuokrien nousu tarkoittaa taloudellisia ongelmia, vuokran osuus ei voi olla puolet vastikkeesta.

28.1.2020 6:35 | Päivitetty 28.1.2020 6:35

Yhä suurempi osa Tampereen asukkaista on saanut kokea, mitä Tampereen kaupungin tontinvuokrien hurja hinnannousu tarkoittaa: se tarkoittaa huomattavia taloudellisia ongelmia! Ei tontinvuokran osuus voi olla puolet hoitovastikkeesta.

Aihetta käsiteltiin Aamulehdessä 21.03.2019. Siinä Tampereen kaupungin viranhaltijat yrittivät selittää järjenvastaisia tontinvuokrien korotuksia asiassa onnistumatta. Kun nämä eivät itse osanneet määrittää, mikä olisi oikea vuokrataso, tilattiin kesällä 2018 hinta-arvio helsinkiläiseltä konsultilta. Seurauksena tontinvuokrat nousivat hillittömästi.

Indeksiehto on ollut koko ajan voimassa. Kyllä sen lisäksi 2-, 3-, tai 5-kertainen vuokrannousu olisi ollut suuri, mistä se 10–20-kertainen tuli? Tässä on harkinta pettänyt. Kun vuokrataso oli jo huomattavasti noussut vuosina 2017–2018, nousi taso vierekkäisillä taloyhtiöillä vuodessa 85 prosenttia.

Tämä ei ole yhdenvertaista kohtelua! Tottakai uutta vuokratasoa pitää verrata vanhaan tasoon.

Omalla tontilla ja vuokratontilla olevat taloyhtiöt asetetaan nyt täysin eriarvoiseen asemaan.

Jäikö tämä järjettömän korkea vuokrataso poliittisilta päätöksentekijöiltä huomaamatta? Ovatko korkeimmat päättäjät todella tällaisten kiskurivuokrien takana? Kuka ottaa vastuun? Perusteeksi ei käy, että Tampereen kaupungin huonoa taloustilannetta näin korjattaisiin. Tontinvuokrien nousua perusteltiin myös raitiotiellä, vaikka siinä ei ole mitään mieltä. Jos taloyhtiön vierestä kulkee useita eri linja-autolinjoja, ei raitiotie tuo näiden taloyhtiön asukkaille yhtään mitään etua.

Nyt näköjään ajatellaan, että taloyhtiöt ovat tonttinsa panttivankeja. Silloin näiltä voitaisiin kiristää mitä tahansa vuokraa. Tämän haluan kyseenalaistaa, oikeisiin tontinvuokraneuvotteluihin pitää päästä!

Turvaa neuvotteluille tuo maanvuokralaki, neuvottelujen viivästyessä vuokrataso ei nouse, ennen kuin sopimukseen päästään – siis tilanteessa, jolloin vanha maanvuokrasopimus on lakannut ja osapuolet neuvottelevat uudesta jatkosopimuksesta. Tärkeätä on myös, että vuokrasopimuksen ehdoissa on käyvän hinnan lunastuksen ehto vuokrasuhteen päättyessä, ilman sitä mitenkään laimentavia lisäehtoja.

Nykytilanteessa oikeampi tontinvuokrataso voidaan saada yksityisten vuokratonttien vuokrasopimusten jatkoneuvotteluissa. Tällöinhän on kyseessä aito neuvottelutilanne, eikä kumpikaan taho voi sanella tontin vuokratasoa.

Tampereen kaupungin tonteilla olevien taloyhtiöiden on aihetta haastaa jatkossa määrätietoisesti kaupungin esittämiä tontinvuokratasoja. Jo tehtyjä kohtuuttomia vuokrasopimuksia pitäisi kohtuullistaa.

Asian pitäisi olla tärkeä aihe seuraavissa kuntavaaleissa, jolloin puolueiden pitäisi ajaa oikeaa politiikkaa ja kohtuullista käypää tontinvuokratasoa. Kuka kannattaa, kysyn?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut