Minkä vuoksi Suomessa rakennetaan ahtaasti? - Lukijalta - Aamulehti

Minkä vuoksi Suomessa rakennetaan ahtaasti?

Mielipide: avara asuinympäristö on tärkeä ihmisen terveydelle, silti Suomessa rakennetaan ahtaita kerrostaloja vieri viereen.

16.5.2019 11:21

Viime viikkoina rakennusliikkeet ovat huolestuneet liiallisesta pienten kerrostaloasuntojen tuotannostaan. Tämän seurauksena tiedotusvälineissä yritetään todistella, kuinka hyvä on asua ahtaasti kaupunkien keskustoissa. Aamulehdessä todisteltiin 8.5.2019, miten iso perhe mahtuu ahtaisiin tiloihin.

Olen eläkkeellä oleva rakennusinsinööri, auktorisoitu ammatti-isännöitsijä yrittäjänä 35 vuotta toiminut mies ja olen lähes samaa mieltä jutun otsakkeen kanssa. Muusta todistelusta olen huomattavasti eri mieltä.

Rakentamisessa tulisi ottaa huomioon entistä voimakkaammin ihmisten terveyteen vaikuttavat tekijät, koska olemme sisätiloissa 90 prosenttia vuorokaudesta. Tämän vuoksi rauhallinen avara asuinympäristö on ihmisten terveydelle tärkeää.

Jos ihminen joutuu asumaan ahtaasti tiiviissä keskustaympäristössä ja kuuntelee yötä päivää liikenteen, rakentamisen ja juoppojen aiheuttamia äänihäiriöitä ja joutuu hengittämään katupölyä ja muita ilman saasteita, hän usein reagoi sairastumalla.

Yksi merkittävä liian vähälle huomiolle jäänyt sairastuttava tekijä on huolimaton, välinpitämätön rakentaminen, minkä seurauksena ihmiset joutuvat kärsimään asuntojen home- ja kosteus haitoista ja voivat menettää terveytensä. Tähän ei jostain syystä haluta kiinnittää todellista huomiota – ihmisten terveys on toissijainen tekijä.

Suomen terveysviranomaiset eivät myönnä olevan homeen aiheuttama sairautta, vaikka sitä sairastaa suuri joukko ihmisiä. Kaikki jatkuu, eikä virheistä haluta oppia mitään, koska niistä ei joudu vastuuseen, ei taloudelliseen eikä oikeudelliseen.

Keskustoja halutaan tiivistää, eli rakentaa entistä ahtaammiksi. Myös lähiöistä tehdään mahdollisimman tiiviitä ja epäkelpoja asua. Esimerkkinä jutussa mainittu Lentävänniemen kaupunginosa – joka on menetetty avarana viihtyisänä asuntoalueena – koska sinne rakennetaan jokaiseen paikkaan lisää kerrostaloja.

Hyvänä esimerkkinä venesataman vieressä oleva parin hehtaarin alue, johon lienee annettu lähes kaikille Tampereen seudun rakennusliikkeille lupa rakentaa toinen toistaa rumempia kerrostaloja. Alueelle on saatu mahtumaan 19 taloa, joista 13 on kerrostaloja. Osa taloista sijaitsee noin 5 metrin päässä toisistaan.

Miksi Suomessa pitää jäljitellä maita, joissa asuu kymmeniä, satoja, jopa tuhat miljoonaa ihmistä? Suomessa on riittävästi maata rakentaa myös viihtyisästi ja väljästi. Ympäri maailmaa halutaan tulla tänne luonnonläheiseen ja puhtaaseen ympäristöön ihmettelemään, onko tällaisia paikkoja maailmassa edes olemassa.

Käyttäisimmekö muun maailman kansalaisten mielenkiintoa omaksi hyväksemme ja ilmoittaisimme heille, että tervetuloa tänne myös asumaan – ne, jotka pystyvät ja haluavat rakentaa tätä maata. Saisimme työvoimapulan hoidettua kuntoon.

Lopuksi tilastotietona: ihmisistä 90 prosenttia haluaa asua luonnonläheisessä ympäristössä ja väljästi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut