Mielipide: Polttomoottorit kehittyvät päästöttömiksi / Sähköautotukien vastustaminen on järjetöntä - Lukijalta - Aamulehti

Polttomoottorit kehittyvät päästöttömiksi

10.4.2019 10:30

Ilmastokeskustelu on siirtynyt ideologiseksi sen sijaan, että luonnontieteitä ymmärtämällä etsittäisiin yhä puhtaampia tapoja liikkeen tuottamiseen.

1600-luvun loppuun saakka kaikki liike-energia oli peräisin auringosta. Auringon energia varastoitui kasveihin, joita ihmiset ja eläimet söivät ja siirsivät tuon energian liikkeeksi pajoissa, teillä ja pelloilla. Sitten keksittiin muuntaa fossiilista energiaa mekaaniseksi liikkeeksi.

Maailman pelastamisessa on kyse siitä, miten liike-energiaa saadaan ihmiskunnan käyttöön ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Onko parempi tuottaa energia autoihin esimerkiksi ydinvoimalla ja varastoida sitä sitten ajoneuvon akkuihin, vaiko tuottaa tarvittava energia paikan päällä, polttomoottorilla tai tulevaisuudessa kenties polttokennolla?

Ympäristöongelmat tiedostettuaan insinöörit kävivät toimeen ja nyt polttomoottorien kehitys kulkee vääjäämättä kohti nollapäästöjä. Niin kauan kuin akkuteknologian riskit ympäristölle ovat epäselviä, polttoprosessin kehittämisen lisäksi tulisikin keskittyä siihen, miten tankkeihin saadaan uusiutuvaa energiaa – joka siis tulee mutkien kautta auringosta.

Ideologioilla ei maailmaa pelasteta, vaan luonnontieteitä ymmärtämällä ja soveltamalla.

Kalle Kiili

kansanedustajaehdokas (kesk.), insinööri, Tampere

Järjetöntä vastustaa sähköautotukia

VALMET Automotive suunnittelee sähköautojen akkujen valmistusta Salossa. Terrafame suunnittelee akkukemikaalien valmistusta Sotkamossa. Toyotalta tulee ensivuonna kaupallinen uuden akkutegnologian kiinteäelektrolyyttinen akku. Akut pienenevät puoleen nykyisestään ja virtaa saadaan kaksi kertaa enemmän.

Akkukemikaalien valmistuksen hiilidioksidipäästöt puolittuvat.

Toinen Akkuvalmistuksen suuri hiilidioksidipäästöjen tuottaja on akkumineraalien louhinta. Tämä voitaisiin hoitaa poliittisella päätöksellä siten, että louhintakoneet ja kuljetuskoneet käyttävät biodieseliä, vihreää sähköä tai ydinsähköä.

Pekka Niemi

Eläkeläinen, Pirkkala

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: