Veronkorotus ei edistä työpaikkojen luomista eikä korjaa Tampereen menojen kasvun ongelmaa. - Lukijalta - Aamulehti

Vastuullisuutta ja sydäntä talouspäätöksiin

Veronkorotus ei edistä työpaikkojen luomista eikä korjaa Tampereen menojen kasvun ongelmaa.

18.11.2019 10:08

Tampereen kaupunginvaltuusto käsittelee tänään ensi vuoden talousarviota. Suurimman huomion on saanut se, korotetaanko veroja vai ei ja jos, niin miten paljon.

Pidän veronkorotusta viimesijaisena keinona talouden tasapainottamiseen. Se lämmittää hetken, mutta ei korjaa itse ongelmaa. Jos menot jatkavat nykyistä kasvuaan, olemme harva se vuosi saman kysymyksen ääressä.

Siksi nyt pitää puhua johtamisesta ja menojen kasvun hallinnasta. Pystyimme usean vuoden pitämään menojen kasvun noin 2 prosentissa, vaikka Tampere kasvoi ja yleinen talous- ja työttömyystilanne oli vaikeampi. Miksi menokuri on nyt karannut? Menokuri ei tarkoita kylmää leikkauspolitiikkaa, vaan mm. sitä, miten nouseviin ylitysuhkiin puututaan arjessa heti niiden ilmettyä, haetaan fiksumpia tapoja tehdä ja siirretään painopistettä varhaisempaan tukeen. Tämän ääreen on syytä vakavasti pysähtyä, sillä kaupungin taloustilanne on vaikea ja kestäviä ratkaisuja on löydettävä.

On puhuttava myös siitä, miten luomme lisää työpaikkoja, ja miten yritykset kaupungissamme voivat. Se on kestävin tapa rakentaa pohjaa kaupungin tulevaisuudelle. Veronkorotus ei valitettavasti tätä tavoitetta edistä.

Vaikka talousarvion julkistus ja sitä seuranneet neuvottelut ovat herättäneet poikkeuksellisia jännitteitä ja natisuttaneet pormestarikoalitiota ja vaikka talouden tasapainottamispäätökset ovat ryhmille eri syistä vaikea päätöksentekopaikka, ei siltoja ole syytä polttaa yhden vaikean tilanteen vuoksi. Olemme kyenneet Tampereella vuosikymmenten ajan laajassa yhteistyössä tekemään kaupungin kannalta merkittäviä päätöksiä ja sille on tarve jatkossakin.

Kaupunkipäättäjiltä vaaditaan sydäntä tunnistaa kaupunkilaisten hyvinvoinnille tärkeät asiat, vastuullisuutta huolehtia talouden ja ympäristön kestävyydestä sekä visiointi- ja yhteistyökykyä kaupungin rohkeassa kehittämisessä. Samaa otetta tarvitaan myös koko Suomen asioissa. Käsittelemme lähiviikkoina eduskunnassa valtion ensi vuoden talousarviota.

Meidän on uskallettava panostaa koulutukseen, nuorten syrjäytymisen ja mielenterveysongelmien ehkäisyyn, vanhustenhuollon kehittämiseen kotihoitoa unohtamatta, sujuviin liikenneyhteyksiin ja moneen muuhun, mutta on myös huolehdittava riittävistä työllisyystoimista ja kestävästä rahoituksesta, jotta emme maksa laskua lastemme taskuista. Julkaisemme huomenna kokoomuksen eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjetin, jossa nostamme ratkaisuja yhteiseen pöytään.

Puhe taloudesta tuntuu usein etäiseltä lukujen pyörittelyltä ja siksi talousarviot eivät aina herätä suurta kiinnostusta. Niistä kannattaa kuitenkin välittää, sillä talouspäätöksillä vaikutamme suoraan niin tämän päivän kuin tulevaisuudenkin hyvinvointiin. Kunnianhimoiset tavoitteet vaativat kunnianhimoisia toimia, joilla voidaan vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka onnellisia ja hyvinvoivia ihmiset ovat.

Kirjoittaja on Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja ja kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut