Mielipiteet kellonaikojen muuttamisesta kuumenevat - Lukijalta - Aamulehti

Pysyvää talviaikaa kannattaa moni: ”Kesäaikaa haluavat ovat kuin hölmöläiset, jotka jatkoivat peittoa leikkaamalla palan toisesta päästä”

3.5.2019 8:00

Minuun tuo epäinhimillinen aikaistaminen vaikuttaa muun epämukavuuden lisäksi muistiin. En muista pyysittekö aiheesta kirjoittamaan huhtikuun loppuun vai jo viime viikon loppuun mennessä. Olen kuitenkin asialla nyt, oli miten oli.

Pysyvää kesäaikaa haluavat ovat kuin hölmöläiset, jotka jatkoivat peittoa leikkaamalla palan toisesta päästä ja ompelemalla sen saman peiton eri päähän. Tarkenivat paremmin ja olivat onnellisia.

Se kevään valo, jota saamme aamulla herätessämme ja töihin mennessämme on meille tarpeen. Myöskään lapsilta, joille aikainen herääminen on joka tapauksessa vaikeaa, ei saa viedä valkenevia kevätaamuja.

Kerrassaan älytöntä on hehkuttaa lasten ja nuorten kohdalla iltaharrastusten valoisuuden tarvetta. Herääminen ja ylösnousu on monin verroin vaikeampaa. Sitä paitsi ne paikat, joissa illalla harrastellaan, ovat valaistuja.

Oikea aika eli normaaliaika eli talviaika on se jonka me suomalaiset tarvitsemme. Ellei se mitenkään sovi peitonpidentäjien hengenheimolaisille niin otettakoon käyttöön Keski-Euroopan tai Ruotsin aika, jos he siitä valaistuisivat paremmin.

Leena Tiensuu, Tyrvää

Enemmistö on jo puhunut

Olisi pitänyt jättää jo talven jälkeen siirtämättä, kun taas alkoi se jahkaaminen normaali- ja kesäajan välillä. Enemmistö on jo kerran puhunut ja pulinat pois. Ilman muuta pitää pysyä vanhassa ja hyväksi koetussa normaali- eli talviajassa. Perusteluna viittaan kaikkeen siihen talviajan puolesta kerrottuun, mitä eri asiantuntijat ja kansalaiset ovat todenneet. Siis kerran vielä ensi syksynä talviaikaan ja se on sitten siinä.

Aki Silekoski, Tampere

Normaaliaika käyttöön

Varsinkin aikaisin aamulla töihin meneville kesäajan aamut ovat kylmiä ja aluksi keväällä myös pimeitä. Pari vuotta sitten tein vuorotyötä ja menin kuuteen. Keväällä, kun pyöräilin töihin, niin oli ihanaa, kun aurinko nousi. Sitten siirryttiin kesäaikaan, tuli isku vasten kasvoja, kun aurinko ei vielä noussutkaan.

Marjo Kuusisto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos