Työikäisten mielenterveyttä edistetään tehokkaimmin työpaikoilla - Lukijalta - Aamulehti

Yhä useamman työura katkeaa mielenterveyssyistä – tilannetta voitaisiin parantaa edistämällä mielenterveyttä työpaikoilla

Puhe mielenterveydestä keskittyy pitkälti häiriöihin ja hoitoihin. Hyvän hoidon lisäksi tarvitaan kuitenkin myös ennaltaehkäisevää mielenterveyden vahvistamista työpaikoilla.

27.5.2019 8:30

Suomessa työurat katkeavat yhä useammin mielenterveyssyistä. Yleisimmin masennuksen vuoksi ja keskimäärin työkyvyttömyyseläkkeelle jäädään jo 45-vuotiaana.

Inhimillisen kärsimyksen lisäksi menetämme vuosittain työpanosta vähintään 2,5 miljardin euron arvosta. Siksi mielenterveysongelmien ennaltaehkäisy on kannattavaa, niin taloudellisesta kuin inhimillisestä näkökulmasta.

Mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön, työstä saatu palaute ja arvostus sekä esimiehen ja työtovereiden tuki ovat hyvän mielenterveyden tukipilareita. Työpaikoilla tuleekin olla riittävää osaamista mielen hyvinvoinnin tukemiseen, mielenterveysongelmien ennaltaehkäisemiseen sekä työkyvyn ja työhön paluun tukemiseen.

Työkyvyn heikentyessä työtä voidaan muokata työntekijälle sopivaksi ja räätälöityjä ratkaisuja voidaan etsiä myös yhdessä työterveyshuollon kanssa.

Usein sopivasti mitoitettu työ tukee paremmin kuntoutumista, kun pidemmäksi aikaa töistä pois jääminen. Työ itsessään tukee mielen hyvinvointia ja työssä käyvät ovatkin terveempiä kuin työtä vailla olevat.

Tarvitsemme nyt pitkäjänteistä, monialaista asenteiden ja yhteistyömuotojen kehittämistä, jotta mahdollisimman moni meistä voi osallistua työhön.

Sosiaali- ja terveysministeriön johdolla valmistellaankin parhaillaan mielenterveyspoliittisia linjauksia, jotka ohjaavat mielenterveystyötä vuoteen 2030 saakka.

Kun satsaamme mielenterveyteen työpaikoilla, nostamme työllisyysastetta, lisäämme työn tuottavuutta ja pidennämme työuria. Mielenterveys on työelämän voimavara. Pidetään siitä hyvää huolta ajoissa.

Jaana Vastamäki työskentelee erityisasiantuntijana sosiaali- ja terveysministeriössä ja Salla Toppinen-Tanner ohjelmapäällikkönä Työterveyslaitoksella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos