Metalliala työllistää Pirkanmaalla vuosittain satoja henkilöitä - Lukijalta - Aamulehti

Metalliala takaa varman työpaikan, jossa pääsee ohjelmoimaan ja kehittämään itseään – Käsitykset meluisasta ja pölyisestä työstä joutavat romukoppaan

Metalliala on muuttunut nopeasti digitalisaation myötä. Korkeaa osaamista vaativaa työtä ei voi ulkoistaa tai korvata kokonaan roboteilla. Pirkanmaalainen kone- ja metalliteollisuus tarvitsee vuosittain satoja uusia kädentaitajia ja teknologiaosaajia.

5.6.2019 11:29

Vauhdilla kehittyvä metalliala tarjoaa tulevina vuosina suurelle osaajajoukolle kiinnostavia työtehtäviä ja etenemismahdollisuuksia. Pirkanmaalainen kone- ja metalliteollisuus, joka edustaa maailman kärkeä useilla eri teknologiateollisuuden aloilla, tarvitsee vuosittain satoja uusia kädentaitajia ja teknologiaosaajia. He työskentelevät esimerkiksi teollisuusautomaation sekä voimalaitosten ja työkoneiden valmistuksen parissa, joilla on keskeinen merkitys tulevaisuuden kestävien elinympäristöjen luomisessa.

Ammattikouluissa aloittaa ja valmistuu Pirkanmaalla vuosittain noin 250 opiskelijaa metallialalla, josta käytetään nykyään yleisesti nimitystä konetekniikan ala. Samaan aikaan Pirkanmaalla eläköityy vuosittain kutakuinkin valmistuvia vastaava määrä. Tämä tarkoittaa sitä, että alan koulutuksen hankkineet työllistyvät Pirkanmaalla varmasti.

Metallialalla vaaditaan vahvaa osaamista ja alan opinnot ovat tärkeä edellytys työhön. Metallialan rekrytoinneissa ammattitaito ja asenne ratkaisevat – hyvät tyypit ja sosiaalisesti lahjakkaat hakijat, joiden merkitystä rekrytoinneissa korostetaan jo liikaakin, eivät kiilaa ohi.

Jotta ala voi jatkaa vahvana ja kasvaa, sen arvostuksesta ja vetovoimasta on pidettävä huolta. Vanhentuneet käsitykset meluisasta ja pölyisästä, fyysiseen työhön painottuvasta työympäristöstä on syytä heittää romukoppaan.

Metalliala on muuttunut nopeasti digitalisaation myötä. Metallimiehen ja -naisen modernissa työympäristössä tehdään töitä muun muassa koneiden ohjelmoinnin ja robotiikan parissa. Teknologian kehittyessä huippuosaamista tarvitaan joka tasolla ja omaa osaamistaan voi kehittää alalla rajattomasti. Koneistuksen ammattilainen voi oppia uutta koko työuran ajan ja halutessaan edetä ammattikoulun, ammattikorkeakoulun ja ylempien korkeakouluopintojen kautta vaikka tohtoriksi asti.

Metallialan työt ovat korkean osaamisen töitä, joita ei voi ulkoistaa. Siksi myös puheet teollisuuden hiipumisesta, töiden ulkoistamisesta ja roboteista kaiken ihmistyön korvaajana on syytä unohtaa. Katteettomien uhkakuvien maalailu vaikeuttaa osaltaan opiskelijoiden ja työvoiman saantia metallialalla, joka kilpailee tekniikan alan ammattilaisista monien uudempien alojen kuten ohjelmoinnin kanssa.

Metallialojen ja muiden tekniikan alojen työtilanteen parantamiseksi on olemassa useita keinoja, muun muassa opintojen etenemisen sujuvoittaminen sekä valmistuvien ja työllistyneiden osuuden kasvattaminen. Nopeasti kehittyvä ala tarvitsee myös joustavia lisäkouluttautumisen mahdollisuuksia.

Metallialan kouluttajat Pirkanmaalla ovat vastanneet kutsuun osaltaan käynnistämällä Pirkanmaan koneistuksen mestarit -koulutuksen tiiviissä yhteistyössä alan johtavien yritysten kanssa. Koulutukseen valitut, ammatissaan jo pidempään toimineet mestarit kasvattavat osaamistaan alan uusimpiin teknologioihin liittyen ja vievät tietoa työpaikoilleen.

Aloite koulutukseen on tullut Pirkanmaan koneistusyrittäjiltä, jotka ovat eturintamassa kehittäneet kone- ja metallialaa 80-luvulta alkaen. Suomi on maailmanlaajuinen suunnannäyttäjä tuotantoautomaatiossa ja alan osaaminen Pirkanmaalla on erittäin vahvalla tasolla. Tätä osaamista on tärkeää vaalia ja pitää esillä, jotta alan arvostus säilyy korkeana ja nuoret hakeutuvat tälle vientiteollisuuden ja sitä kautta Pirkanmaan ja koko Suomen menestymisen kannalta tärkeälle alalle.

Kirjoittajat ovat asiantuntijoita Tampereen aikuiskoulutuskeskuksesta, Tampereen seudun ammattiopistosta, Tampereen ammattikorkeakoulusta ja Tampereen yliopistosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos