Varttitunnin pyrähdykset vanhuksen luona ovat lumehoitoa - Lukijalta - Aamulehti

Valtuutettu moittii: Varttitunnin pyrähdykset monisairaan vanhuksen luona ovat lumehoitoa

23.2.2020 11:16

Tampereen valtuusto hyväksyi suunnitelman ikääntyneen väestön tukemiseksi 17.2. kokouksessaan. Niin kuin Sirpa Pursianen totesi 18.2. Aamulehdessä, suunnitelma on hyvä pohja lähteä toteuttamaan siinä esitettyjä toimenpiteitä.

Haluan kuvata tamperelaista vanhustenhoidon nykytilaa, jotta ymmärrettäisiin suunnitelmien ja vanhusten arkipäivän välisen kuilun suuruus. Suunnitelma on siis vain hyvä asiakirja, jota pitäisi lähteä heti toteuttamaan ja se vaatii tietenkin rahaa.

Aiemmin kotona asumisen kriittisenä rajana pidettiin sellaista palvelutarvetta, jossa vanhuksen luona jouduttiin käymään joka päivä. Nyt kuulemma kotipalvelukäyntejä saattaa olla 4 – 5 kertaa päivässä.

Tästä voidaan hyvin päätellä, että kotona hoidetaan jo muunlaista hoivaa kuin kotihoitoa tarvitsevia ikäihmisiä.

Varttitunnin pyrähdykset monisairaan ihmisen luona ovat lumehoitoa. Sillä pystytään korkeintaan tarkastamaan, että vanhus on hengissä eikä joudu kovin kauaa olemaan kotona kuolleena tai kaatuneena.

Kotihoidon palvelujen piiriin on palautteen perusteella monesti ongelmallista päästä. Koska vain entistä huonokuntoisemmat kotona asuvat saavat ylipäätänsä palvelua, moni vanhus on alkuun väliinputoaja. Kotihoidon tilanteesta olemme saaneet lukea Tampereellakin ja muun muassa Aluehallintovirasto Avi on osaltaan puuttunut tilanteeseen.

Ajankohdasta riippuen tehostettuun palveluasumiseen jonottaa aina vajaa satakunta hoidon tarvitsijaa. Hoitoon tulisi päästä aina kun tarve syntyy eikä esimerkiksi sairaalassa kuukausia jonottamalla.

Yhteiskuntaan pitäisi saada ymmärrys siitä, että jokaisen kansalaisen oma paras on tehdä juuri nyt voitavansa vanhustenhoidon tason nostamiseksi.

Näin voisi vaatia hyvällä omalla tunnolla itselleen kunnollista hoivaa vanhuuden päivinä.

Kirjoittaja on Tampereen kaupunginvaltuuston jäsen (sd)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut