Lukijalta: Pääministeri olisi voinut vetää enemmän kotiinpäin - Lukijalta - Aamulehti

Olisi pääministeri Marin voinut hieman enemmän vetää kotiinpäin

21.7.2020 9:23 | Päivitetty 21.7.2020 9:24

Maltillinen kotiinpäin vetäjä, näin voi sanoa, kun katsoo pääministeri Sanna Marinin toimintaa koronapandemiasta johtuneista syistä myönnettyjen vuoden 2020 peruspalvelujen valtionosuuksien lisäyksiä kuntien tukipakettiin liittyen. Tampere ei ole saanut mitään erityiskohtelua, verrattuna muihin kuntiin, päinvastoin. Peruspalvelujen valtiontukiosuutta lisättiin keskimäärin 189 euroa/asukas (31.12.2018) 294 kunnassa, kuntaa kohden avustus oli 55 477 euroa.

Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu muodostavat niin sanotut kuusikkokunnat. Kuusikkokunnat tekevät tilastoja eri elämän alueilta ja vertailevat lukuja keskenään, miten kukin kunta on pärjännyt suhteessa asukas/euroa.

Miten peruspalvelujen lisäys on mennyt kuusikkokunnissa? Laskennassa vaikutti muun muassa työttömyyden nousu koronan aikana. Keskimääräinen työttömyysprosentti vuonna 2019 kuusikkokunnissa oli 8,5 ja toukokuussa 2020 18,5 prosenttia. Tampereen luku oli kummassakin yli mediaanin, 11,2 ja 19,9 prosenttia.

Tampere oli väestömäärältään kuusikon kolmanneksi suurin. Hallitus myönsi lisätalousarvioissaan koronasta johtuvia avustuksia peruspalvelujen turvaamiseksi kuusikkokunnissa keskimäärin 231,8 euroa asukasta kohden. Suurin saaja asukasta kohden oli Turku 243 euroa, ja pienin summa 176 euroa meni Ouluun. Tampere sai 203 euroa asukasta kohti, joka oli toiseksi pienin Helsingin jälkeen, 304 euroa, suhteutettuna asukaslukuun.

Tampereella sanotaan, ”ei tehrä numeroo”, mutta olisi pääministeri Marin voinut hieman enemmän vetää kotiinpäin, harrastaa vanhan ajan siltarumpupolitiikkaa. Nyt Tampereen rakas kiistakumppani Turkukin pärjäsi tässä rahan jaossa suhteellisesti parhaiten. Tiedä sitten, vaikuttivatko rahan jakoon Tampereen aikaisemmin saamat, runsaat avustukset rantaväylän tunneliin noin 60 miljoonaa euroa, ratikkaan noin. 75 miljoonaa euroa ja kansiareenalle 18 miljoonaa euroa.

Kirjoittaja on Tampereen varavaltuutettu (ps), yhdyskuntalautakunnan jäsen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: