Vihreä poliitikko vastaa kokoomuspoliitikolle Venezuelan tiestä - Lukijalta - Aamulehti

Pelottelu Venezuelan tiellä on oikeistopropagandan oppikirjasta, jolla tähdätään leikkauksiin, sanoo vihreiden puoluehallituksen jäsen

Koronan vaikutukset valtiontalouteen pohdituttavat sekä kokoomuksen Ilkka Sasia että vihreiden Perttu Jussilaa.

15.4.2020 12:05

Ilkka Sasi eritteli kirjoituksessaan (AL 13.4.) huoliaan Suomen talouden suunnasta. Aivan ensiksi on sanottava, että valtiontalous ei toimi samojen periaatteiden mukaan kuin yksittäisen perheen kotitalous.

Valtion tuloja sekä menoja tulisi säätää sen mukaan, miten talouspäätökset vaikuttavat kansantalouden kokonaisuuteen eikä valtion oman talouden tasapainoon. Juuri siksi valtio tukeekin nyt yrityksiä eikä lyö liinoja kiinni verotulojen laskiessa. Yksityisillä talouksilla puolestaan tulojen ja menojen tasapainotus on välttämätöntä. Myöskään valtionvelan tai yksityisen velan maksaminen eivät noudata samoja lainalaisuuksia.

Koronan aiheuttama talouskurimus osui ensiksi palvelualoille, joka on historiassa ennen näkemätöntä. Harvalla matalapalkka-alalla työskentelevällä on missään kohtaa ollut mahdollista koota asiantuntijoiden suosittamaa kolmen kuukauden nettopalkan suuruista puskuria. Palkanmaksun katkeamisen vaikutukset ovat monelle välittömiä.

Julkisten palveluiden merkitys tulee olemaan koronan jälkeen äärimmäisen korkealla. Se, miten onnistumme lastensuojelussa, mielenterveyspalveluissa sekä alueellisen segregaation ehkäisemisessä tulee myös määrittämään sen, mihin suuntaan eriarvoisuus lähtee koronan jälkeen kehittymään. On syytä muistaa, että 1990-luvun laman jälkeen eriarvoisuuden kasvu on ollut katkeamatonta.

Valtion tärkeä tehtävä on tarjota mahdollisuuksia toteuttaa unelmia. Suomi on tässä maailman kärkeä koulutusjärjestelmämme sekä terveydenhuoltomme ansiosta. Koronan jälkeen onkin tärkeää, että näitä vahvistetaan eikä kurjisteta.

Pelottelu ”Venezuelan tiellä” on oikeistopropagandan oppikirjasta, jolla tähdätään leikkauksiin. Kaiken tämän jälkeen on olennaista pitää huolta siitä, että Suomessa voi jatkossakin nousta lähtökohdista riippumatta haluamalleen uralle. Tämän on oltava jatkossakin Suomen tie.

Kirjoittaja on vihreiden puoluehallituksen jäsen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?