Lukijalta: Hoivakodeissa kaivataan vierailuja myös korona-ajan jälkeen - Lukijalta - Aamulehti

Seitsemässä hoivakodissa kävi viikon aikana keskimäärin kaksi vierasta – vierailukielto ei ole tuonut suurta muutosta, koska omaiset eivät muutenkaan käy katsomassa läheisiään

27.5.2020 6:53

Ennen koronavirusta julkisuuteen tuli muutamia tosi törkeitä laiminlyöntejä hoivakotien toiminnassa. Niihin puututtiin.

Itse olen selvillä hoivakotien toiminnasta, koska vaimoni on omaishoitajani ja minulla on mahdollisuus päästä hoivakotiin viikon mittaisiksi jaksoiksi vieraspaikalle. Olen ollut nyt reilun vuoden aikana seitsemän viikkoa eri hoivakodeissa.

Pyrin näissä eri kohteissa luomaan kontakteja muihin hoivattaviin, ja aivan hienoja elämäntarinoita olen saanut tietooni. Niistä kyllä esseekokoelmankin saisi kynäiltyä.

En mitään kirjanpitoa pitänyt, mutta ihan totuuden sisällä ollaan, kun sanon, että näissä seitsemässä hoivakodissa kävi viikon aikana keskimäärin kaksi omaista tai läheistä. Kahdessa ei käynyt yhtään. Pois lähtiessäni se aina suretti.

Tämän kirjoittamisesta tuli minulle ikään kuin velvollisuus, kun nyt kerrotaan niin liikuttavia tarinoita omaisten kaipuusta mummia, ukkia, äitiä tai siskoa kohtaan.

En haluaisi ketään loukata, mutta kysyn, missä te olitte silloin, kun hoivakoteihin sai tulla vapaasti? En minä teitä nähnyt eikä henkilökuntakaan.

Onko niin, että kun joku asia muuttuu kielletyksi, sitä voi hyväksyä. Jos jossain konttikopissa saa mummun kanssa olla 15 minuuttia niin sekö on yhtäkkiä tärkeintä?

Nyt ollaan sitä mieltä, että jotain riskiäkin voitaisiin ottaa. Eikö melko turvallinen ja yksinkertainen tapa olisi seuraava: Hoivakotiin hankitaan hyvälaatuisia kasvonaamareita, joita sairaalatkin käyttävät. Kun joku tulee ukkia katsomaan, hänelle myydään kyseinen suojain. Hoivakodille ei tule kustannuksia ja seurusteluaika voi varmaan olla 15:tä minuuttia pidempi.

Tämän kirjoitelmani päällimmäinen ajatus on, että sitten kun taas vierailut tulevat vapaamuotoiseksi, niin jos nyt edes hieman lisääntyisivät hoivakotien vierailumäärät.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: