Koululainen: 45 minuutin liikuntatunnit ovat turhia, liikkua ehtii 15 minuuttia - Lukijalta - Aamulehti

Turhautunut koululainen: 45 minuutin liikuntatunnit ovat turhia, liikkua ehtii 15 minuuttia

Oppilas siirtyy liikuntapaikkaan ja vaihtaa vaatteet, se vie ainakin 15 minuuttia – sama uudelleen tunnin päätteeksi.

5.2.2020 6:40

Meillä oli juuri koulussa 45 minuutin liikuntatunti, niin kuin joka viikko. Olin pukuhuoneessa kiireisesti vaihtamassa liikuntavaatteitani, kun katsoin kelloa ja näin, että tunti oli juuri alkamaisillaan. Juoksin saliin ja ehdin juuri ja juuri mukaan.

Aloitimme juoksemalla pari kierrosta salia ympäri ja sitten aloimme pelata polttopalloa. Olimme juuri pääsemässä vauhtiin, kun opettaja sanoi, että tunti päättyi. Olimme ehtineet pelata viisi minuuttia! Vaikka tunti kestää 45 minuuttia, ehdimme pelata polttopalloa vain viisi minuuttia. En voinut uskoa, kuinka turhaa ja ärsyttävää!

Emme ikinä ehdi pelata kuin enintään 15 minuuttia, kun taas liikunnan kaksoistunnilla on noin tunti aikaa liikuntaan.

Koululiikunnan ajankäytössä on haasteita. Ensiksi pitää kävellä paikkaan missä tunti pidetään, joka ei ole yleensä koululla. Sitten pitää vaihtaa liikuntavaatteet ja odottaa, että kaikki saapuvat. Tähän mennessä on kulunut ainakin 15 minuuttia. Vasta tällöin voimme aloittaa tunnin.

Seuraavaksi pitää lopettaa 15 minuuttia aikaisemmin, jotta ehtii vaihtamaan vaatteet, suihkuttelemaan tarpeen mukaan, kävelemään takaisin kouluun, ja vielä pitäisi ehtiä seuraavalle tunnillekin.

Olen joskus myöhästynyt tunnilta siirtymisen takia. Tämä kaikki aiheuttaa turhaa stressiä, myös luokkalaisteni mielestä.

Tämän takia ehdottaisin seuraavaa. Yksittäisten liikuntatuntien perään voisi lisätä toisen tunnin liikuntaa, jotta olisi enemmän aikaa, yksittäiset tunnit voitaisiin pitää koululla mieluummin kuin jossain muualla, yksittäistunti voitaisiin pitää päivän päätteeksi tai yksittäinen tunti voitaisiin yhdistää kaksoistunnin perään, josta tulisi sitten kolmoistunti.

Näin voisi olla tarpeeksi aikaa siirtymisiin, vaatteiden vaihtoon sekä itsessään liikuntaan.

En kuitenkaan ehdottaisi, että liikuntatuntia poistettaisiin kokonaan, koska liikunta on tarpeellista ja se on kivaa vaihtelua, ettei ole koko ajan vain pelkkiä lukuaineita.

Kirjoittaja on Tampereen kansainvälisen koulussa 8 luokalla

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos