Voisiko koulun liikuntatunnit korvata urheiluharrastuksella? - Lukijalta - Aamulehti

Voisiko koulun liikuntatunnit korvata urheiluharrastuksella?

5.2.2020 7:30

Sanomalehtiviikolla 3.-7.2. julkaisemme koululaisten mielipidekirjoituksia.

Koululiikunta on tärkeä oppiaine nuorten viikoittaisen liikkumisen kannalta. On kuitenkin oppilaita, jotka harjoittelevat aktiivisesti tiettyä urheilulajia päivittäin. Koulunkäynnin sujuvuuden ja urheiluharrastuksen kannalta olisi hienoa, jos koulussa liikuntatunnit voisi korvata urheilulla, joka kohdistuisi urheilijan omaan lajiin.

Jokaisessa peruskoulussa on oppilaita, jotka haluavat menestyä omassa urheilulajissaan. Yleensä koulunkäynti kärsii silloin, koska urheilijan täytyy treenata omien treeniensä lisäksi myös vapaa-ajallaan.

Näin kokeisiin lukemiseen, läksyjen kertaukseen ja tekemiseen ja sitä kautta myös nukkumiseen jää vähemmän aikaa. Ennen kuin teknologia kehittyi, kuljettiin kouluun jalan tai vaikka pyörällä. Nykyään kuljetaan mopoilla ja mopoautoilla kouluun eikä liikuntaa lisää myöskään yhtään esimerkiksi puhelimen käyttö.

Koululiikunta on juuri sitä varten, että jokainen nuori liikkuisi ainakin jonkin verran viikossa. Tätä liikuntatuntien aikaa urheilija pystyisi kuitenkin hyödyntämään omatoimisiin harjoitteisiin, jolloin hänelle jäisi koulun ja urheilun ohella aikaa opiskeluun. Tulevaisuudessakin se määrä, jonka on käyttänyt vapaa-ajastaan opiskeluun, varmasti edesauttaa jatko-opinnoissa ja työelämässä.

Olisiko omatoiminen urheilulajin harrastaminen jopa tehokkaampaa ja nuorta kiinnostavampaa liikkumista kuin koululiikunta? Mitä jos suoritukset koulussa ja urheilussa parantuisivat, kun urheileva nuori saisi käyttää koulun liikunta-ajan omaan lajiinsa?

Asiasta voitaisiin sopia vanhempien ja koulun kanssa ja tehdä urheilijoiden koulunkäynnistä sujuvampaa. Tietenkin suurin osa oppilaista jäisi koululiikuntaan, mutta jos on oikeasti tavoitteita ammattiurheilusta, tämä järjestely olisi varmasti koulunkäyntiä ja urheilua hyödyntävä ratkaisu. Tämä muutos voitaisiin ottaa käyttöön vaikka nelosluokka-asteesta alkaen yhdeksännen luokan loppuun peruskoulussa. Eli jos liikuntatunnit ovat vaikka aamulla, sen ajan voisi aamusta käyttää vaikka lenkkiin, venyttelyyn tai salilla käyntiin.

Aletaan tekemään päätöksiä, jotka helpottavat monien nuorten elämää.

Kirjoittaja on 8. luokalla Vuorentaustan koulussa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos