Marko Asell: Kohut jäävät mieleen, mutta tavoitteita on saavutettu - Lukijalta - Aamulehti

Kansanedustaja Marko Asell: Monille jää mieleen kohut, mutta tavoitteita on saavutettu

20.7.2020 6:39

Politiikassa on ollut historiallinen vuosi. Antti Rinteen ohjastamat hallitusvankkurit kaatuivat, jonka jälkeen suitset ovat olleet pääministeri Sanna Marinilla. Kohuja on ollut ja niitä halutaan synnyttää eri tahojen toimesta, mutta tärkeintä on ollut se, että merkittäviä hallitusohjelman tavoitteita on saatettu voimaan. Nämä ihmisten arkeen vaikuttavat parannukset jäävät valitettavan usein varjoon.

Monille jää mieleen vain kohut, joten kertauksena muutama toimi, joita savuavan ilmatilan alla on toteutettu. Näitä ovat muun muassa kansan- ja takuueläkkeen korotukset, aktiivimallin leikkurin poisto, subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttaminen, panostukset koulutukseen kaikilla tasoilla, korkeakoulupaikkojen lisäys, perusturvan parannus, perhevapaauudistus, lasten ja nuorten hyvinvointipaketti, mielenterveysstrategia sekä mittavia panostuksia tie- ja raideverkkoon.

Koronakriisi vei meidät aivan uuteen tilanteeseen. Päätöksenteko muuttui hektiseksi ja tuntemattoman taudin edessä piti tottua epävarmuuteen. Hallitus tarttui koronaa tiukasti sarvista ja eduskunnassa päätimme valmiuslain käyttöönotosta, mikä oli historiallinen päätös. Kovien rajoitusten ja kansan valveutuneisuuden ansiosta olemme selviytyneet pandemiasta vähin vaurioin. Olemme kyenneet suojaamaan terveyttämme hyvin. Yhteiskuntamme valmius ja päätöksenteon ketteryys osoittautui hyväksi, vaikka uudistamistarpeitakin paljastui. Talous kyykkää globaalisti, mutta on tehty toimia, joilla yrityksiä, yhteisöjä ja kuntia on tuettu, jotta työpaikat säilyisivät ja palvelut toimisivat.

Uutisoinnin ilmatilan on täyttänyt korona, mutta myös perussuomalaisten Turtiaisen ja Mäenpään rasismille käryävät ”persutodellisuuden sankariteot”. Juha Mäenpää kirjoitti nimensä poliittiseen historiaan, kun eduskunta äänesti kansanedustajan syytesuojasta, eli voiko valtakunnansyyttäjä syyttää kansanedustajaa hänen puheistaan. Nähtiin näytös, jossa poliittisen eliitin vastustamisella ääniä kerännyt perussuomalainen hyväveli-verkosto suojeli kansanedustajaansa mahdolliselta rikostutkinnalta, samalla kun he vaativat ulkoministeri Haaviston eroa, jo ennen kuin asiaa on tutkittu. Haaviston toimet tutkitaan, mutta Mäenpää vältti tutkinnan. Kansanedustajan syytesuojan perusteet tulisikin päivittää.

Näiden kohujen alla on Marin vankkureineen vienyt lausuntokierrokselle oppivelvollisuusiän noston sekä uuden sote-esityksen. Lisäksi viimeisenä äänestyksenä ennen kesätaukoa eduskunta hyväksyi 0,7 henkilöstömitoituksen, jolla tullaan lisäämään laatua vanhustenhoitoon. Tulevat vuodet ovat haasteellisia mille tahansa hallituspohjalle. Työllisyysasteen nosto, julkisen talouden tasapainotus ja Suomen elpyminen vaativat useamman hanskaparin.

Marinin hallitus saa ennen näkemätöntä tukea kansalaisilta, mutta jatkossa tuki on vielä tärkeämpää. Tulevissa kunnallisvaaleissa mitataan taas todelliset voimasuhteet, ole siis mukana.

Kirjoittaja on pirkanmaalainen kansanedustaja (sd.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?