Kimmo Sasi: Oppia aiemmista lama-ajoista - Lukijalta - Aamulehti

Kimmo Sasi kehottaa ottamaan oppia vuosien 1991 ja 2008 lama-ajoista

Vastuunkantoa on se, että tehdään viivyttelemättä myös asiantuntijoiden neuvomia vaikeita ratkaisuja.

18.7.2020 8:59

Suomella on paljon opittavaa kahdesta edeltävästä talouden shokista. Kriisin hetkellä tehtävillä ratkaisuilla on ratkaiseva merkitys talouden kehitykselle. Vuoden 1991 lamasta seuraavaan talouden huippuun 2007 kansantuote henkeä kohden nousi 28 000 eurosta 44 000:een. Vuoden 2008 velkakriisistä seuraavan nousukauden huippuun 2019 talous ei kasvanut lainkaan.

Yhdessä asiassa 2008 kriisin hoito onnistui paremmin. Euro-Suomella oli mahdollisuus elvyttää kriisin hetkellä ja estää työttömyyden voimakas kasvu. Sen sijaan 1991 kriisin jälkeinen talouden kasvu perustui nopeasti tehtyihin ns. rakenteellisiin ratkaisuihin.

Viimeisen vuosikymmenen kasvu hukattiin siihen, että vaikeita ratkaisuja lykättiin. Vasta Sipilän hallitus paransi kilpailukykyä ja teki riittävät talouden tasapainottamistoimet. Niiden ansiosta Suomi pääsi mukaan kansainväliseen noususuhdanteeseen.

Mitkä olivat 1990-luvun laman kasvua luoneet toimenpiteet? Olennaisin niistä oli teollisuuden kilpailukyvyn palauttaminen devalvaatiolla. Euromaailmassa on välttämätöntä, että seurataan työvoimakustannusten kehitystä varsinkin suhteessa kilpailijoihin Ruotsiin ja Saksaan ja pidetään huolta maltillisesta palkkakehityksestä.

Pitkällä tähtäimellä tärkein hanke oli Arja Alhon johdolla työnteon kannattavuuden parantaminen eli sen turvaaminen, että työstä saadusta palkasta käteen jää aina enemmän kuin sosiaaliturvasta. Kannustavuus on jälleen heikentynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana. Puuttuminen toimeentulotukeen ja asumisen tukiin ovat kuitenkin vaikeita ratkaisuja. Myös työttömyysturvan etuuksien arviointi kasvun alkaessa on tarpeen. Yhteiskunnan hyvinvointi perustuu luovuudelle ja työlle.

Yritysverotukseen tehtiin radikaali uudistus. Veroprosentteja alennettiin roimasti ja veropohjaa laajennettiin. Tärkeää onkin huolehtia siitä, että Suomen yritysverotus on kilpailukykyinen ja että siihen ei kohdistu korotusuhkia, jotka estävät investointeja.

Tärkeä oli myös monien julkisten hallintotoimien kaupallistaminen ja siten tehostaminen. Suurin menestystarina oli Postin kauko- ja matkapuhelinliikenteen avaaminen kilpailulle. Nyt suurin tarve olisi sotepalveluiden laajalle avaamiselle kumppanuuksille ja kilpailulle. Se voisi olla myös tapa tehdä suomalaisesta terveydenhoidosta vientituote.

Myös julkistalouden tasapainottamistoimien nopea käynnistäminen antaa taloudenhoidolle uskottavuutta. Velkakriisissä 2008 ne maat, jotka tekivät säästötoimet heti, saivat taloutensa nopeaan kasvuun. Kreikka viivytteli ja kärsi. Kreikan talous lähti nousuun vasta, kun Euroopan keskuspankki lopetti maan rahoittamisen ja todelliset tasapainottamistoimet alkoivat.

Velkaa voidaan nyt kasvattaa, mutta jos kasvu on hallitsematonta, ollaan Venezuelan tiellä. Siellä kansalaisilla on puutetta ruuasta ja lääkkeistä. Jos velka on suuri, ollaan Japanin ja Italian kasvun pysähtyneisyyden tiellä. Parempaa tulevaisuutta on nuorten vaikea silloin nähdä.

Politiikassa populismia on se, että tehdään vain kivoja ratkaisuja. Vastuunkantoa on se, että tehdään viivyttelemättä myös asiantuntijoiden neuvomia vaikeita ratkaisuja.

Kirjoittaja on valtiovarainvaliokunnan pitkäaikainen ex-puheenjohtaja ja jäsen (kok.).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?