Päihde- ja mielenterveysongelmat lisääntyvät nuorten miesten keskuudessa, lukija kirjoittaa - Lukijalta - Aamulehti

Kuka puolustaisi nuoria miehiä ennen yhteiskunnan reunaa?

5.8.2019 10:14

Aikoinaan eräs tuttuni kuvasi omia ajatuksiaan tyhjänä ruutupaperina, johon hän yrittää tuottaa tekstiä, kunnes jostain tulee paljon isompi käsi, joka tyrkkää hänen kätensä syrjään ja rypistää koko paperin. Hänellä oli diagnoosina kaksisuuntainen mielialahäiriö, jonka itsehoitona toimivat erilaiset päihteet ja itsetuhoisen huolimaton käyttäytyminen. Hän oli silloin 19-vuotias ja tuntui luovuttaneen elämästä.

Esimerkkinä hän ei ole ainutlaatuinen vaan vastaavanlaisia tapauksia löytyy Suomesta paljon.Olen nähnyt räpiköiviä ja hukkuvia nuoria miehiä, jotka ovat olleet käsivarren mitan verran ulkopuolisia. Avunhuudot ovat loppuneet joko lapsena tai viimeistään kompastellessaan aikuisikää kohti. Päihde- ja/tai mielenterveysongelmien lisääntyessä koko väestössä ovat tilastot kuitenkin kallellaan kohti näitä nuoria miehiä. Itsemurhariski, päihteistä johtuvat onnettomuudet sekä pahoinpitelyn uhriksi joutuminen ovat kohtalaisen kovia piikkejä tässä ryhmässä.

Kuka puolustaisi nuoria miehiä? Vähemmistöryhmien oikeudet ovat yhteiskunnallisesti ja minulle henkilökohtaisesti tärkeässä asemassa, eikä niistä voi muistutella järkevyyden rajoissa liikaa. Olisiko kuitenkin ihmisillä aikaa suunnata katseitaan myös kouluikäisiin poikiin, ennen kuin sitä katsetta joutuu tarkentamaan kohti yhteiskunnan reunoja ja niiden ulkopuolelle? Puhuisiko joku myös nuorten miesten puolesta ilman syyllistämistä siitä, miten etuoikeutettuja he ovat johonkin toiseen ihmisryhmään verrattuna?

Psyykkinen sairaus ei ole ikinä valinta. Edes valkoinen, suomalainen mies ei pysty parantumaan siitä valitsemalla toisin, vaikka muuten pelaisikin jonkun mielestä edellä mainituilla ominaisuuksillaan täyskättä. Nuorten miesten pahoinvointi on iso ongelma yksilö- ja yhteiskuntatasolla ja ansaitsee tulla nähdyksi muunakin kuin ääritapauksina uutisissa. Lopuksi: muista, että sinä olet tärkeä, oli niskassasi sitten minkälainen maailmanloppu tahansa. Pyydä apua sen kannatteluun.

Kirjoittaja on ylöjärveläinen opiskelija.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos