Milelipidekirjoitus: Tredu Tampereella kouluttaa lähellä kotia - Lukijalta - Aamulehti

Ammatillisella koulutuksella on haasteita - muutosten keskellä korostuu yhteistyö

23.8.2019 13:00

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu jakaa Pekka Kivekkään huolen ammatillisen koulutuksen haasteista (AL 14.8.2019).

Taustalla ovat erittäin mittavat valtion rahoitusleikkaukset ja kustannussäästöpaineet. Tredun aloittaessa vuonna 2013 valtionosuus oli 101,6 miljoonaa ja vuonna 2019 puolestaan 76,5 miljoonaa euroa. Ammatillisen koulutuksen uusi rahoitusmalli edellyttää hyvää asiakaspalautetta opiskelijoilta ja työelämältä, tutkintojen ja osaamispisteiden karttumista sekä vaikuttavuutta.

Tredussa kustannuksia on lähdetty karsimaan erityisesti kiinteistöissä. Yhtään opettajaa tai muuta henkilöstöä ei ole säästösyistä irtisanottu.

Ammatillisen koulutuksen järjestämisen uudet tavat ja palvelut sekä asiakastarpeiden muuttuminen luovat tarvetta muuttaa ammatillisen koulutuksen toimintaa. Tampereella palveluverkkoa on karsittu Åkerlundinkadulta. Koivistontien toimipisteestä muuttoa valmistellaan. Paineet kasautuvat erityisesti pieniin yksiköihin, kuten Pirkanmaalla Orivedelle ja Virroille.

Tredun johto on käynyt avoimesti ja ratkaisua hakien keskustelua Virtain ja Oriveden johdon, yritysten edustajien sekä Sasky koulutuskuntayhtymän ja Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun kanssa koulutuspalveluiden kehittämisestä. Uusia yhteistyömahdollisuuksia on vireillä ja kehittämissuunnitelmia toimipisteisiin ollaan valmistelemassa. Muun muassa aluepalvelumalli on hyvä tapa tarjota joustavat koulutuspalvelut opiskelijoiden ja työelämän tarpeisiin.

Aluepalvelumallin avulla koulutustarjonta laajenee ja opiskelijalle voidaan tarjota kaikkien alojen koulutusta. Opiskelija voi tehdä yksilöllisiä valintoja ja opiskella lähellä kotipaikkaa työssä oppien ja verkko-opintoja hyödyntäen. Aluepalvelumalli on joustava esimerkiksi alan vaihtajille, ja se vastaa alueen työvoimatarpeeseen.

Tampereen kaupunki on sopimuksella sitoutunut järjestämään ammatillista koulutusta Orivedellä ja Virroilla. Lähtökohtana on mahdollistaa osaavan työvoiman koulutus myös jatkossa.

Kuten kaikkien muutosten keskellä, yhteistyö, hyvä ennakointi ja joustavuus tuovat ratkaisun avaimet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos