Lukijalta: Hyvä, että sote kaatui – liikaa riskejä vanhuksille ja lapsille - Lukijalta - Aamulehti

Kaatunut sote sisälsi liikaa riskejä vanhuspalveluille ja lastensuojelulle – seuraavan hallituksen pitää kerrata tavoitteet

18.3.2019 13:57

Anneli Taina kirjoittaa (AL 11.3) olevansa huolissaan erityisesti vanhushuollon sekä lastensuojelun tulevaisuudesta hallituksen sote-uudistuksen kaaduttua. Myös minä olen huolissani molemmista palveluista, mutta arvioni soten vaikutuksista niihin on hyvin erilainen.

Näen hallituksen esittämän soten kaatumisen huojentavana myös vanhushuollon kannalta. Perustuslaillisten ongelmien ohella esitykseen sisältyi useita riskejä, kuten sosiaali- ja terveyspalveluiden integraation heikkeneminen, eriarvoisuuden lisääntyminen muun muassa kasvavan yksityisen hoivabisneksen myötä, ja myös kustannusten hallitsematon kasvu. Pelkästään kaikki nämä riskit ovat täysin vastakkaisia uudistuksen alkuperäisille tavoitteille.

Vanhus- ja vammaispalveluita esitettiin hoidettaviksi palveluseteleillä ja henkilökohtaisilla budjeteilla. Esityksessä lähdettiin siitä, että asiakkaat voisivat ostaa tarvitsemiaan lisäpalveluita yrityksiltä omalla rahallaan. Asiakasmaksujen nousu ylipäätään olisi lisännyt pienituloisten vanhusten ahdinkoa. Myöskään lastensuojelun osalta hallituksen sote ei olisi tarjonnut ratkaisuja. Suuntaus ostopalveluihin olisi kasvanut ja integraatio jäänyt toteutumatta, koska osa lasten ja perheiden palveluista olisi jäänyt kuntiin. Riittävä resursointi on avainasia hyvälle lastensuojelutyölle, ja se voidaan tehdä jo ennen uutta sotea.

Kun seuraava hallitus jatkaa soten valmistelua, tulisi ehdottomasti palata alkuperäisiin tavoitteisiin terveyserojen kaventamisesta ja yhdenvertaisuuden saavuttamisesta. Vain näiden tavoitteiden toteutumisesta voi seurata myös kustannusten hallintaa.

Hyvä vanhushoiva edellyttää riittävää hoitajamitoitusta, palveluiden laadun parempaa valvontaa, omaisten ja henkilöstön näkemysten kuulemista sekä kilpailutusprosessien valvonnan tehostamista. Kansalaisilla on perustuslain suomia oikeuksia hyviin, yhteisillä verovaroilla tuotettuihin palveluihin. Yksityiset palvelut voivat toki täydentää julkisia palveluita. Lähtökohta ei kuitenkaan voi olla se, että ihmisten sairastamisella ja hoivan tarpeella tavoitellaan suuria taloudellisia voittoja. Emme tarvitse markkinoiden sotea, vaan ihmisten soten.

Kirjoittaja on Tampereen kaupunginvaltuutettu (vas).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos