Lukijalta: Kuka pitäisi sijaisvanhemman puolta? - Lukijalta - Aamulehti

Sijaisvanhemmat tarvitsevat tukea työhönsä – vaakalaudalla lapsen ja aikuisen terveys

18.3.2019 16:28

Lastensuojelu on jo pitkään ollut puheenaiheena niin lehtien palstoilla kuin sosiaalisessa mediassakin. En ole kuitenkaan nähnyt yhtään haastattelua saati mielipidekirjoitusta sijaisvanhemmista. Asia on pohdituttanut, sillä olen pitkään seurannut läheltä erän sijaisperheen arkea.

Lapsi voi joutua huostaanotetuksi monesta syystä. Vaikeuksissa oleva perhe saa monenlaista apua niin, että huostaanottoon ei tarvitsisi päätyä.

Kuitenkin usein käy niin, että lapsi joudutaan sijoittamaan perheen ulkopuolelle. Usein sijoituspaikka on tavallisen perheen tavallinen koti. Sijaisvanhemmista liikkuu kahdenlaista tarinaa: he ovat joko rahanahneita toisen ahdingon hyväksikäyttäjiä tai eräänlaisia "pyhimyksiä", jotka tekevät jotakin sellaista, mitä kukaan muu ei suostuisi tekemään.

Myytti säilyy, niin kauan, kun kukaan ei kerro totuutta. Totuuksia on tietysti yhtä paljon kuin tekijöitäkin – tässä tapauksessa sijaisvanhempia. Fakta on, että sijaisvanhemmat ottavat vastaan traumatisoituneita, vieraita lapsia kotiinsa, jopa muutaman päivän varoitusajalla. Heitä, niin kuin ihmisiä yleensä, on monenlaisia. Suurin osa kuitenkin tekee työtään auttamisen halusta.

Mitä se työ sitten on? Se on kasvatustyötä, mitä tehdään "suurennuslasin" alla. Se on työtä vuorotta. Siinä annat kotisi viranomaisten valvottavaksi, halusit tai et. Raportoit viikoittain arjestasi. Tapaat kuntien sosiaalityöntekijöitä, jotka päättävät lasten (ja sinun) asioista. Palaveeraat ja osallistut asiakasneuvotteluihin. Kuuntelet lasten raivokohtauksia. Rauhoittelet, kuljetat lapsia terapiaan.

Kenellekään et saa kertoa työstäsi. Pistät likoon parisuhteesi ja aikaisempi perhe-elämäsi on mennyttä. Sijaisvanhemmilla ei ole viikonloppuvapaita.

Sijaisvanhemmista on huutava pula. Kuka pitää näiden ihmisten puolta? Nämä ihmiset näkevät lapsen arjen ja ovat lähinnä lasta suurimman osan ajasta. Kuka pitää huolen, ettei sijaisäiti tai -isä uuvu? Sillä jos näin käy, on lapsen taas pakattava laukku.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos