Lukijalta: Tekniikan ala ei houkuta uusia opiskelijoita - Lukijalta - Aamulehti

Tekniikan alan yritykset kärsivät työntekijäpulasta, koska ala ei houkuta uusi opiskelijoita – valimoala on säilytettävä, sillä se on välttämätön tae Suomen huoltovarmuudelle

18.3.2019 16:26

Pirkanmaalla on maamme merkittävin raskaan, keskisuurten ja pienten tekniikan yritysten verkosto. Alan osaavien työntekijöiden saatavuus on ollut haasteellista jo useiden vuosien ajan. Haluamme kehittyä osaamisen kansakuntana, joten tekniikan koulutus on saatava nostettua määrällisesti ja laadullisesti yhteiskunnan tarvitsemalle tasolle.

Ongelmana on, ettei tekniikan aloille hakeudu riittävästi opiskelijoita. Myös ammatillisen koulutuksen lainsäädäntömuutosten mukaisten uusien toimintatapojen aikaansaaminen yritysten ja oppilaitosten välille etenee hitaasti.

Tampereen kaupunki on teettänyt useita selvityksiä ammatillisen koulutuksen osalta, mutta selvityksissä esitettyjä toimenpiteitä ei ole määrätietoisesti lähdetty toteuttamaan.

Tärkein vetovoimaisuuteen vaikuttavista toimenpiteistä on toimintamallin luonti peruskoulun ja ammatillisen koulutuksen välille niin, että yläluokkien oppilaat voivat painottaa opintojaan tekniikan aloille yhteistyössä ammatillisen koulutuksen ja peruskoulun teknisen työn opettajien kanssa.

Tätä tarvitaan, koska peruskoulun oppilaista noin puolet on suuntautunut kädentaitoihin tähtääviin aloihin jo yläluokilla. He turhautuvat, jos opetus tähtää vain teoreettiseen oppimiseen.

Nykyiset koululait mahdollistavat tekniikan alojen suorituksia jo peruskoulussa ennen hakua ammatilliseen koulutukseen. Koulutuksen järjestäjänä Tampereen kaupungin tulee päättää tämän toimintamallin toteuttamisesta peruskoulun ja ammatillisen välillä.

Tampereen kaupunki on ollut aktiivinen Sipilän hallituksen päättämässä ammatillisen koulutuksen osaamiskeskushankkeessa. Ammatillisen koulutuksen järjestäjät sekä yritykset ja korkeakoulut voisivat muodostaa pirkanmaalaisen osaamiskeskusverkoston. Verkosto toteuttaisi myös ammatillisen koulutuksen reformia parhaalla mahdollisella tavalla.

Ensimmäinen hakukierros on alkamassa vielä tämän kevään aikana. OKM on myöntänyt Tredulle strategiarahoitusta hankkeen eteenpäin viemiseksi. Rahoituksesta osa on kohdennettu Valimoinstituutin ja valimoalan koulutuksen kehittämiseen osana osaamiskeskuskokonaisuutta ja osa ammatillisen koulutuksen yrityselämä- ja oppilaitosyhteistyön kehittämiseen.

Suurista yrityksistä muun muassa Sandvik, Cargotec ja Nokian renkaat ovat ilmaisseet mediassa kiinnostuksensa perustaa omia osaamiskeskuksia.

Nämä ovat tärkeitä panostuksia Pirkanmaalle ja edesauttavat ammatillisen osaamiskeskuksen muodostumista. 3D-tulostuksia tuottavat yritykset vaativat koulutuksen lisäämistä kaikilla tasoilla.

Valimoinstituutti on ollut edelläkävijä vuodesta 1997 alkaen Rapid Prototyping (3D) -koulutuksessa ja tutkimuksessa. Valimoinstituutissa toteutettu innovaatioprosessi, nivelproteesien tutkimus- ja kehittämishanke, nopeutti Coxa-nivelsairaalan syntyä aikanaan. Maamme huoltovarmuuden kannalta valimoalan osaaminen on myös välttämätöntä säilyttää.

Pirkanmaa tarvitsee ammatillisen koulutuksen osaamiskeskuksen.

Kirjoittaja on emeritusprofessori ja opetusneuvos.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos