Lukijalta: Säästöpuhe paljastaa puhujan moraalin - Lukijalta - Aamulehti

"Meillä ei ole varaa" kertoo puhujan moraalista – säästetään mieluummin ylellisyyksistä kuin peruspalveluista

16.3.2019 11:16

Millaisten arvojen mukaan toimimme? Kun tulee puheeksi jokin yhteiskunnallinen epäkohta, kuten köyhät lapsiperheet tai vanhustenhoito, sanotaan, että meillä ei ole varaa. Pitää pikemminkin säästää. Sehän oli myös soten tavoite.

Tietenkin meillä on varaa korjata epäkohtia. Olemme yksi maailman rikkaimmista maista. Vastaus ”ei ole varaa” kertoo suoraan, millaisia arvomme ovat. Siihen liittyy aina väite, että veroja ei voida korottaa. Tai sanotaan, että ongelmat korjaantuvat, jos kasvu jatkuu ja työllisyys paranee. Entä jos kasvu heikkenee ja nuo ryhmät joutuvat taas odottamaan?

Näissä kysymyksissä arvot ovat pahasti hämärtyneet. Päätösten tulee olla moraalisia. Talous ja kasvu ovat keinoja, eivät päämääriä saati moraalisia arvoja. Moraalin tutkija Jonathan Haidt määrittää viisi perustaa, joilla moraalisia ratkaisuja tehdään. Ne ovat huolenpito, oikeudenmukaisuus, lojaalisuus, auktoriteetti ja pyhyys. Liberaaleissa yhteiskunnissa korostuvat kaksi ensimmäistä. Köyhien ja heikkojen auttamista voidaan perustella näillä kaikilla. Jo yksin oikeudenmukaisuus vaatii, että lapset, köyhät, vammaiset ja vanhukset saavat sen, mitä heidän oikeutetut tarpeensa edellyttävät.

Jos haluamme olla aidosti moraalisia, puheet ”meillä ei ole varaa” tai ”veroja ei voida nostaa” paljastuvat moraalittomiksi. On annettu ymmärtää, että tuloverojen ja erityisesti veroprogression lisääminen olisi katastrofi. Tämä kertoo karua kieltä puhujan maailmankuvasta. Yhdysvalloissa progressiivisen verotuksen ankaruus on vaihdellut suuresti, eikä sillä ole ollut vaikutusta kasvuun. Kuulostaa ikävältä, kun hyvin varakkaat valittavat, että verojen jälkeen ei jää mitään käteen. Jos haluamme olla moraalisia, keinojen tulee olla sen mukaisia. Nykyinen taloudellinen kasvu ei ole merkittävästi hyödyttänyt kaikkein heikoimpia ryhmiä. Sen vuoksi epäkohdat on korjattava joko säästämällä muualta tai korottamalla veroja. Hyviä kohteita ovat ylellisyystuotteet ja hyvätuloisten progression lisääminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos