Tasa-arvoinen vanhemmuus lisää perheiden hyvinvointia - Lukijalta - Aamulehti

Tasa-arvoinen vanhemmuus lisää perheiden hyvinvointia

13.3.2019 16:34

Jaana Uolamo kirjoittaa Aamulehden mielipidepalstalla (10.3.2019) intensiivisestä vanhemmuudesta ja vanhempien uupumuksesta. Kirjoituksessa arvostellaan erinomaisesti yhteiskunnan suorituskeskeisyyttä ja nostetaan esiin perheen merkitystä. Näkökulma on kuitenkin harmillisen kapea.

Äideille asetetaan kirjoituksessa ahdas kotiäidin rooli ja todetaan, että äitien tulisi viettää lasten kanssa kotona mahdollisimman pitkä aika, jotta lapsilla voisi olla turvallinen lapsuus. Mielipide sivuuttaa kuitenkin kokonaan isien roolin. Mitkä ovat isien oikeudet viettää merkityksellistä aikaa lasten kanssa? Eivätkö isät pysty yhtä lailla suomaan lapsille turvallista ja onnellista lapsuutta?

Kirjoituksessa todetaan, että työn ja perheen yhteensovittaminen tuntuu usein hankalalta. Tämäkin on totta, ja tutkitusti uran ja perheen yhteensovittamisen haasteet korostuvat "ruuhkavuosia" elävillä kolmekymppisillä vanhemmilla. Ratkaisuna ei tarvitse kuitenkaan olla, että naiset jäävät huolehtimaan kodista ja miehille tarjotaan statistin asemaa perhe-elämässä. Pikemminkin työn ja perheen yhteensovittamista tulisi helpottaa sekä miehille että naisille.

Perheen arvostus, pehmeät arvot ja vanhemmuuden ilo ovat äärimmäisen tärkeitä asioita, mutta niitä ei ole tarpeen asettaa vastakkain työssäkäynnin kanssa. Rikas perhe-elämä ja mielenkiintoinen ura on mahdollista yhteensovittaa. Tämän mahdollistamiseksi yhteiskunnassamme tarvitaan panostuksia perheystävälliseen työelämään sekä laadukkaaseen ja helposti saavutettavissa olevaan varhaiskasvatukseen, jonka turvin vanhemmat voivat hyvillä mielin käydä töissä.

Yhtä mieltä olemme siitä, että lapset tuovat elämään merkitystä ja iloa. Annetaan molemmille vanhemmille tasa-arvoiset mahdollisuudet nauttia ajasta lasten kanssa! Ensimmäinen askel tätä kohti on aidosti tasa-arvoinen, rohkea perhevapaauudistus, jossa kiintiöidään isille nykyistä huomattavasti suurempi määrä vapaita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos