Mielipide: koska yhteiskunta on täynnä suorittamista, on vanhemmuudestakin tullut kilpailu ja suoritus - Lukijalta - Aamulehti

Vanhemmat uuvuttavat itsensä näännyksiin

10.3.2019 7:00

”Äidit ja isät väsyttävät itsensä aivan turhaan”, kerrottiin Aamulehdessä 1.3.

Vanhemmuudesta on tullut intensiivistä ja yhteiskunnassa oleva stressi aiheuttaa muun muassa syntyvyyden laskua. Ihmisillä ei ole aikaa rakastua, rakastaa ja olla läsnä. Kaikilla on kiire jonnekin. Kiire luoda uraa, hankkia pätevyys, saada lisää rahaa ja tavaraa. Pitää suorittaa ja saavuttaa jotain niin sanotu merkittävää. Ja jos ei ole kiireinen, on jollain tavalla syrjäytynyt systeemistä.

Lapsilähtöisyys on kadonnut; lapsia pitää jatkuvasti kiikuttaa elämyksestä ja tapahtumasta toiseen, jotta he saavat mahdollisimman paljon virikkeitä, niin kuin ”kaikki muutkin”. Varhaiskasvatuksessa tähdätään "pedagogiseen kasvatukseen" – unohtamalla samalla hiljaisuuden voiman ja rauhallisen lapsuuden kyvyn herättää lapsen luovuus.

Koska yhteiskunta on täynnä suorittamista, on vanhemmuudestakin tullut eräänlainen kilpailu ja suoritus. Jatkuva kiire ja stressi syövät voimia yksityiselämältä, koska ihminen joutuu hajottamaan omaa voimaansa joka suunnalle. Painotetaan työelämässä suorittamista, on suunnattava voimansa sinne perhe-elämän sijaan. Sen vuoksi syntyvyys laskee ja lasten käytöshäiriöt ja huostaanotot lisääntyvät.

Nykyään on etäännytty perinteisestä perhe-elämästä ja tilalle on tullut individualismi. Vanhemmat ovat hukassa lastensa kanssa, koska valtavan informaatiotulvan keskellä on hukattu maalaisjärki. Äitiys on hidaste naisen uralla etenemiselle ja siksi naisellisia valintoja – kuten kotiäitiyttä – ei tueta tarpeeksi. Työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen voi tuntua mahdottomalta.

Perhe-elämän oikeanlainen arvostus on sellainen, että yhteiskunta kannustaisi äitejä olemaan mahdollisimman kauan pienten lastensa kanssa ja antamaan heille turvallisen lapsuuden ja luomalla äideille mahdollisuuksia halutessaan tehdä joitain yhteiskuntaa ja yhteisöä palvelevia töitä etätyönä kotoa tai osa-aikatöinä.

Aikaisemmin yhteiskunta ei tukenut perheitä samalla tavalla taloudellisesti kuin nyt, silti lapsia syntyi. Perhe antoi elämälle merkityksellisyyden tunteen. Nykyelämä pyörii rahan ympärillä.

Lapset ovat luonnostaan iloisia ja he antavat elämälle tarkoituksen. Jokainen lapsi on ainutlaatuinen yksilö ja jokaisella ihmisellä on jonkin alan luontaista kiinnostusta ja intelligenssiä, siksi vanhempien olisi tärkeä kuunnella enemmän mitä lapsilla on sanottavaa. Ihmiset voivat huonosti jos heitä painetaan samaan muottiin ja jos täytyy koko ajan suorittaa.

Syntyvyys nousee kun suhtaudutaan työnantajien taholta myönteisemmin perhevapaisiin ja annetaan myös äideille lupa seurata vaistojaan lastensa hoitamisessa ja kasvattamisessa. Tähän auttaa mm. hyväksyvä ilmapiiri kotiäitiyteen.

Kun yhteiskunta muuttuu lapsiystävällisemmäksi, alkavat ihmiset arvostaa enemmän perhe-elämää ja pysähtyä hoitamaan ja kasvattamaan omia lapsiaan. Tarvitaan ajatusmuutos pehmeämpiin arvoihin, jotta löydetään uudelleen perheen, vanhemmuuden ja kodin ilo ja arvo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos