Mielipide: EU-komissio on arvioinut sukupuolten välisestä työllisyyserosta aiheutuvan vuosittain 370 miljardin euron menetyksen – tulevan hallituksen pitää Suomessakin uudistaa vanhempainvapaat - Lukijalta - Aamulehti

Tulevan hallituksen pitää uudistaa vanhempainvapaat

EU-komissio on arvioinut sukupuolten välisestä työllisyyserosta aiheutuvan vuosittain 370 miljardin euron taloudellisen menetyksen, muistuttaa europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.).

8.3.2019 9:30

Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Monella mittarilla mitattuna Suomi on yksi maailman tasa-arvoisimmista maista ja kuuluu Euroopassakin edelläkävijöihin.

Silti tekemistä meilläkin vielä on. Vaikka naisten koulutusaste on jo miehiä korkeampi, naisten työuria leimaa edelleen määräaikaisuus, pätkätyöt ja pienipalkkaisuus. Osin erojen taustalla on Suomen työmarkkinoiden poikkeuksellisen voimakas jako nais- ja miesvaltaisiin aloihin, mutta myös perhevapaiden kasautuminen edelleen naisille.

Se näkyy eurooppalaisissa tilastoissa: vaikka muutoin ero naisten ja miesten työllisyysasteessa on Suomessa EU-maiden pienin, alle 6-vuotiaiden lasten vanhemmilla se on yksi suurimmista, yli 20 prosenttia. Naiset jäävät edelleen kotiin vuosiksi hoitamaan lapsia, kun taas miehet samaan aikaan painavat pitkää päivää ja etenevät työuralla.

Tällä on iso merkitys naisten palkkoihin, urakehitykseen ja aikanaan eläkkeisiin. Suomen tärkein tasa-arvoteko onkin nyt vanhempainvapaiden uudistus. Siihen tulevan hallituksen on tartuttava ensitöikseen.

Muutosta on nyt vauhditettava uudistamalla laki siten, että molemmille vanhemmille varataan yhtä pitkät osuudet. Se kannustaa isiä jäämään perhevapaalle nykyistä enemmän. Lisäksi osa perhevapaista voitaisiin jatkossakin jakaa vanhempien kesken heidän parhaaksi katsomallaan tavalla.

Tukea uudistukselle tulee nyt myös Euroopan unionin suunnasta. Juuri muutama viikko sitten päästiin sopuun suorastaan historiallisesta uudistuksesta, jossa ensimmäistä kertaa EU-tasolla säädetään isyysvapaasta.

Laki on tuomassa isille minimissään 10 päivän isyysvapaan ja lisäksi molemmille vanhemmille oikeuden vähintään neljän kuukauden vanhempainvapaaseen, josta kaksi kuukautta on ei-siirrettävää. Monissa EU-maissa laki tuntee nyt vain muutaman kuukauden äititysvapaan, joten niille direktiivi on mullistava.

EU-komissio on arvioinut sukupuolten välisestä työllisyyserosta aiheutuvan vuosittain 370 miljardin euron taloudellisen menetyksen. Jo pelkästään tästä syystä perhevapaauudistus tarvitaan. 2020-luvun Suomessa ja Euroopassa on sekä miehillä että naisilla oltava yhtäläiset mahdollisuudet työhön ja perhe-elämään. Se vaatii nyt vain tekoja!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: