Mielipiteet: hallituksen sote-esitys on perustuslain vastainen, eläkepolitiikka, Pispalan koulun väistötilat - Lukijalta - Aamulehti

Lainsäädännön taso laskenut Suomessa

8.3.2019 10:30

Hallituksen sote-esitys on minusta edelleen perustuslain vastainen. Se asettaa kansalaiset eriarvoiseen asemaan. Potilaan asiakassuunnitelma ei ole velvoittava hallituksen mallissa. Se ei takaa siis mitään hoitoa. Maakuntien rahoitus ei ole turvattu kaikissa oloissa, mikä laittaa kansalaiset eriarvoiseen asemaan.

Valinnanvapaus rikkoo valtion tuellaan kilpailulakia eikä ole edes aitoa: kansalainen ei voi valita itse omaa lääkäriään, vain terveysaseman vuodeksi, mutta yksityisiä asemia ei ole maaseudulla. Kansalaiset ovat taas eriarvoisessa asemassa. Maakuntahallinto estää valittamisen ympäristöasioissa.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei voi hyväksyä perustuslain vastaista esitystä. Jos eduskunnan puhemies Paula Risikko ei uskalla panna peliä poikki, on presidentti Sauli Niinistön jätettävä laki vahvistamatta. Toki hallituksen esitys voi kaatua myös eduskunnassa.

Tilanne on lohduton. Ministeriöiden virkamiehet eivät osaa ministerien johdolla enää kirjoittaa perustuslain mukaisia lakiesityksiä eduskuntaan. Tähän on tultu. Lainsäädännön taso on laskenut dramaattisesti Suomessa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus olisi ollut helppo toteuttaa ilman keskustan ja kokoomuksen koplausta eli diiliä maakunnista ja valinnanvapaudesta. Me suomalaiset olisimme ansainneet paljon parempaa. Rahaa on palanut aivan turhaan ja paljon. Tämä teatteri loppuu vasta eduskuntavaaleissa. Sote ja sosiaaliturva tulee ratkaista suurella parlamentaarisella yhteistyöllä ja pala palalta edeten. Ahneella on kurja loppu.

Pasi Toivonen

lastenhoitaja, Tampere

Kansanedustajien pitää hallita eläkepolitiikka

Toisin kun julkisuudessa toisinaan väitetään, Suomen työeläkejärjestelmä on rahoituspohjaltaan pääosin hyvä, valitettavasti eläkkeitä alentaa kuitenkin leikattu indeksi. Vaikka lamavuodet heikentävät työeläkelaitosten rahastojen reaalituottoja, ne ovat pitkällä aikavälillä kohtuulliset 3,5 prosenttia. Työeläkerahastojen sijoitusten määrä ylti viimevuoden lopussa 200 miljardiin euroon.

Työeläkkeet rahoitetaan osittain työeläkelaitosten rahastojen tuotoilla ja pääosin työstä siivutetulla eläkemaksulla. Valtion budjetista ei yksityispuolen työeläkkeitä rahoiteta. Työntekijän eläkemaksuun verottaja (valtio) sen sijaan antaa noin viiden- kuuden prosentin tuen eläkeläisiltä. Keskimääräisestä työeläkkeestä maksetaan nimittäin sen verran enempi veroa verrattuna vastaavaan työpalkkaan.

Eläkkeiden leikkauksilla ei ole elvyttävää vaikutusta valtiontalouden tasapainotuksessa. Päinvastoin Paavo Lipposen hallituksen vuonna 1996 tekemä leikkaus vaikuttaa vieläkin jatkuvasti työeläkeläisten osto- ja veronmaksukykyyn ja on siis pois julkisesta taloudesta. Pienempien eläkkeiden leikkaus johtaa jopa sosiaalitukiin ja se on valtiolta pois.

Esko Järvenpää

eläkeläinen, Jämsä

Avoimuutta koululaisten siirtovalmisteluun

Pispalan koulun oppilaat on suunnitelmissa siirtää remontin ajaksi väistöön Vuorekseen.

Helmikuun loppupuolella sivistys- ja kulttuurilautakunta keskusteli tilanteesta. Pöytäkirjan mukaan yksi jäsen on jäävännyt itsensä, koska hänen lapsensa käy Pispalan koulua. Mitään laillista estettä osallistua keskusteluun ei kuitenkaan ollut.

Yhtä epämääräistä kuin kokouksen menettely on myös asian valmistelu. Vanhemmilta saadun palautteen mukaan asiassa on pelattu aikaa eikä vaihtoehtoja ole tarkasteltu avoimesti. Oppilaiden tulevien koulumatkojen kesto on venymässä lähelle lain sallimia enimmäisrajoja. Miten huolehditaan siitä, etteivät päivät veny ja lapset pääsevät harrastuksiinsa?

Kuntalaki velvoittaa tiedottamaan päätösten valmisteluun osallistumisesta ja vaikuttamisesta. Vaihtoehdot ja niiden kustannukset on esiteltävä reilusti. Lapsen etu pitää tulla ensin.

Mikko Alatalo, Jouni Ovaska

kaupunginvaltuutetut (kesk.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos