171 oppilaan joukkosiirto Pispalasta Vuorekseen esitetään ilman vaihtoehtoja – jokainen oppilas istuisi bussissa 6 tuntia 40 minuuttia viikossa - Lukijalta - Aamulehti

171 oppilaan joukkosiirto Pispalasta Vuorekseen esitetään ilman vaihtoehtoja – jokainen oppilas istuisi bussissa 6 tuntia 40 minuuttia viikossa

Pispalan koulun perusparannus alkaa tämän hetkisen suunnitelman mukaan elo-syyskuussa 2019.

5.3.2019 7:30 | Päivitetty 5.3.2019 17:13

Pispalan kouluremontin alkamisesta tiedotettiin vanhempia 14. helmikuuta Helmi-viestein koolle kutsutussa tilaisuudessa. 1–2 luokat olisivat menossa väistötiloihin Hyhkyyn, 3–6 luokat bussikyydillä Vuorekseen. Lähikouluperiaatteeseen perustuvat hajautusvaihtoehdot esitettiin hylättyinä.

Lue myös: Pispalan koulussa alkaa mittava remontti ja oppilaita saatetaan kuljettaa päivittäin Vuorekseen asti väistötiloihin – Osa vanhemmista vastustaa suunnitelmia

Vanhempainyhdistyksen hallitus tiedotti 20. helmikuuta, ettei se tee enää lisäselvityksiä muista väistötiloista, vaan valmistelee jatkossa arjen sujumista väistön aikana.

Vanhempainyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja on mielipidekirjoituksessaan huolissaan oppimisen tuen toteutumisesta hajautetussa kouluratkaisussa. Opetuksen suhteen tilaratkaisua tärkeämpää on muu resursointi: Viime syksynä Pispalan koulussa toimi vain yksi erityisopettaja. Pelkästään Vuoreksen busseista aiheutuvat kulut (noin 100 000 km, 300 000 euroa) riittäisivät kahden erityisopettajan ja yhden koulunkäyntiavustajan palkkaamiseen.

Opettajaresurssin lisäys olisi varmasti hyödyllisempi tuen tarpeisille oppilaille kuin Vuoreksen hieno koulutalo bussiretkineen. Kunta on velvollinen järjestämään tarvittavan oppimisen tuen tilaratkaisusta riippumatta.

Perusopetuslain lähtökohta opetuspaikaksi on lähikoulu. Oikeudesta lähikouluun tehdään poikkeuksia lähinnä vaativan erityisopetuksen toteuttamiseksi yksittäisten oppilaiden kohdalla. 171 oppilaan päivittäinen joukkosiirto toiselle puolelle kaupunkia on täysin eri asia. Matka Vuorekseen kuluttaisi jokaisen oppilaan aikaa bussissa istumiseen noin 6 tuntia 40 minuuttia viikossa. Tämä on melkein saman verran kuin nelosluokkalaisen äidinkielen ja matematiikan opetus yhteensä.

KiKy-sopimus pidensi viikkotyöaikaa 30 minuuttia, lasten kouluviikko pitenisi 13 kertaa Kiky-sopimuksen verran. Tämä aika kuluisi todennäköisesti kännykällä. Perusopetuslain 24§ turvaa lasten oikeutta myös lepoon ja harrastuksiin, joista bussimatkat nipistävät merkittävän osan.

Jos evakko Vuorekseen toteutuu, se kuormittaa ympäristöä turhaan noin 32 000 litralla dieseliä. Onko tämä osa vastuullista ympäristökasvatusta? Bussin lastausalue ja jopa suojatiet niiden lähellä ovat erityinen turvallisuusriski lapsille. Yksikin tarpeeton onnettomuus on kova vastuu päättäjille.

Perusopetuslain mukaan sekä vanhempia että lapsia on kuultava asiassa. Kuuleminen sisältyy myös lapsivaikutusarviointiin, joka väistötilaratkaisun osalta on vielä tekemättä. Huutoäänestyksellä asiaa ei päätetä, vaan lasten edun mukaisesti, perheiden elämää hankaloittamatta ja lainmukaisesti.

Pispalan koulun yhteisöllisyys on mainittu tärkeänä tekijänä, joka puoltaisi Vuores-matkailua luokkien hajauttamiseen verrattuna. Tapa, jolla Vuores esitettiin ainoana toteuttamiskelpoisena vaihtoehtona, tuhoaa nyt tätä yhteisöllisyyttä. Kaupungin tulisi esittää toteuttamiskelpoinen lähikouluperiaatetta toteuttava väistötilaratkaisu ja toteuttaa lasten ja vanhempien kuuleminen ja tiedottaminen vastuullisesti ja avoimesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut