Mielipide: Raitiovaunujen reitti kannattaisi linjata Pispalan harjulle - Lukijalta - Aamulehti

Raitiovaunujen reitti kannattaisi linjata Pispalan harjulle

5.3.2019 7:00

Näsijärven rantaväylän lähellä on hyvin vähän asutusta, joten raitiovaunut palvelevat lähinnä keskustan ja Leilahden välistä liikennettä.

Jos raitiovaunujen reitti linjataan kulkemaan Pyynikin torilta Pirkankadulle ja Pispalan valtatielle, raitiovaunut palvelevat myös Pyynikin, Tahmelan ja Pispalan asukkaita.

Rantaväylän reitille tulee myös lisähintaa, sillä pohjaveden suojelemiseksi raitiovaunuille joudutaan rakentamaan keinotekoinen saari lähelle Näsijärven rantaa ja lisäksi rakentamaan sillat saarelle (Aamulehti 18.2).

Pispalan harjun reittiä voidaan nopeuttaa vähentämällä risteyksiä. Jätetään jäljelle vain raitiovaunupysäkkien vieressä olevat risteykset ja suljetaan kaikki muut risteykset. Tällöin nopeusrajoitusta voidaan nostaa.

Jukka Ollikkala

Pälkäne

Tunnin junayhteys ja laadukkaat vaatteet pienentävät päästöjä

Tekstiiliteollisuus on merkittävä ympäristöongelma, toteaa Kari Happonen 1.3.2019 Aamulehdessä. Muutama lainaus hänen kolumnistaan:

”Vuonna 2017 Suomessa käytettiin rahaa vaatteisiin noin 4,1 miljardia euroa.”

”Tekstiiliteollisuus synnyttää enemmän kasvihuonekaasuja kuin lentoliikenne ja merenkulku yhteensä.”

”Globaalisti joka vuosi tekstiilejä heitetään pois 460 miljardin dollarin edestä.”

”Jos vaatteita käytettäisiin kaksi kertaa niin pitkään kuin nyt, hiilidioksidipäästöt supistuisivat 44 prosenttia.”

Tunnin junayhteyksien hinta Helsingistä Tampereelle ja Turkuun olisi arvion mukaan noin 2–3 miljardia euroa.

Jos suomalaiset ostaisivat heikkolaatuisten farkkujen sijasta hyvästä materiaalista tehtyjä vaatteita, voisi vuotuisista neljän miljardin vaatekuluistamme hyvin säästyä puolet – kaksi miljardia euroa vuodessa – muihin sijoituksiin.

Eläkeyhtiöt voisivat sijoittaa ratahankeyhtiöön miljardejaan sekä kansalaiset ostaa osakkeita vaatemenoista säästyneillä satasillaan. Hiilidioksidipäästöt vähenisivät, saisimme nopeat junayhteydet ja osinkotuottoa järkeville sijoituksille.

Lasse Kuusisto

Tampere

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut