Mielipidekirjoitus: Jos Veikkauksen monopoli purkautuu, häviäjiä ovat peliongelmaiset ja veikkausvoittovaroilla tuettu toiminta. - Lukijalta - Aamulehti

Jos Veikkauksen monopoli purkautuu, häviäjiä ovat peliongelmaiset ja veikkausvoittovaroilla tuettu toiminta

5.3.2019 7:00

Suomalainen yksinoikeuteen perustuva rahapelijärjestelmä tulouttaa miljardi euroa tieteelle, taiteelle, kulttuurille, urheilulle, nuoriso- ja sosiaalityöhön eli kuten ennen vanhaa todettiin ”Kansanterveydelle”. Rahan tuottaminen yleishyödyllisiin tehtäviin on annettu Veikkaus Oy:n tehtäväksi. Rahapelien yksinoikeusjärjestelmän oikeutus tulee pelihaittojen vähentämisestä.

Monopoliasema ei tuo mukanaan muuttumatonta toimintaympäristöä. Tällä hetkellä tilanne on päinvastoin. Pelaaminen siirtyy kiihtyvällä tahdilla verkkoon, jossa Veikkaus on kansainvälisessä kilpailussa Suomen rajojen sisäpuolella. Kehityksen seurauksena monopolin kivijalkakauden 100 prosentin markkinaosuudella voi olla vain laskeva suunta.

Tällä hetkellä Veikkauksen markkinaosuus on 86 prosenttiyksikköä. Osuus laski 4 prosenttia vuodessa. Rahapelijärjestelmämme kestävyyden uloimmaisin raja on 50 prosentissa. Monopoli, jolla on alle 50 prosentin osuus kansallisesta pelimarkkinasta, ei ole monopoli minkään määritelmän perusteella.

Monopolin purkautuminen avaisi Veikkaukselle mahdollisuudet kansainväliseen kasvuun ja kansainvälisille peliyhtiöille avautuisivat markettien aulat ja kassat. Tarjonnan kasvu lisäisi kilpailua ja mainosmyynti kukoistaisi. Pelitarjonta monipuolistuisi ja suomalaisilla olisi kasvavat mahdollisuudet rahapelaamiseen.

Häviäjiäkin olisi, etulinjassa peliongelmaiset. Etulinjan takana tulisivat veikkausvoittovaroilla tuettu toiminta ja niiden palvelujen käyttäjät.

Nykyisellä pelijärjestelmällä on laaja yhteiskunnallinen tuki. Kukaan ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostunut ei halua markkinaliberaalin rahapelipolitiikan tuloksia.

Toimintaympäristön muutoksen olettaisi johtaneen yhteiskunnalliseen keskusteluun toimenpiteitä, joilla monopolijärjestelmämme taklaa näkyvissä olevat uhat ja säilyttää nykyiset vahvuutensa. Näin ei kuitenkaan ole.

Vuoden alussa toteutettu arpajaislakiuudistus heikentää Veikkauksen mahdollisuuksia markkinaosuuden säilyttämisessä. Samaan tulokseen vie Kilpailu- ja kuluttajaviraston ponnistelut Veikkauksen markkinoinnin rajoittamiseksi monopolijärjestelmään vedoten. Poliitikot ovat olleet hiljaisia julkisten ulostulojen osalta. Toimittajien fokuksessa on ollut peliongelmaisten inhimillinen kärsimys tai monopolin kiritiikki.

Kaikilla on rahapelijärjestelmään liittyvässä keskustelussa omat tavoitteensa. Veikkauksen edunsaajien näkökulmasta yksinoikeus on paras tapa tuottaa varoja yleishyödyllisiin kansalaisyhteiskunnan tehtäviin ja vähentää rahapelaamisesta aiheutuvia ongelmia.

Rahoituksen säilyminen kilpailussakin rahapelimarkkinassa olisi mahdollista. Se edellyttäisi rahapelaamisen määrän huomattavaa kasvua. Tätä tietä ei taida kannattaa muut kuin ulkomaiset peliyhtiöt ja niiden suomalaiset sanansaattajat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut