Suurin syy lääkärien rekrytointivaikeuksiin Tampereella on työn kuormittavuus - Lukijalta - Aamulehti

Terveyskeskuslääkärin työ on kuormittavaa Tampereella – työolot ovat johtaneet kokeneiden lääkärien irtisanoutumisiin

Kuvituskuva.

20.2.2019 6:30 | Päivitetty 20.2.2019 8:39

Kiitokset Aamulehdelle asiallisesta ja terveyskeskuslääkärin työn arkea hyvin kuvaavasta artikkelista sunnuntaina 16. helmikuuta. Jaamme huolen Tampereen terveysasemien lääkäripulasta. Luottamushenkilöinä olemme perehtyneet asiaan, ja suurin syy rekrytointivaikeuksiin vaikuttaa olevan työn suuri kuormittavuus.

Viime vuosien aikana useita kokeneita terveyskeskuslääkäreitä on irtisanoutunut Tampereen kaupungin palveluksesta työoloista johtuen. Nuoria lääkäreitä on vaikea saada sitoutumaan itsenäiseen ja vastuulliseen työhön, jossa jatkuva kiire luo tunteen työn hallitsemattomuudesta.

Lue myös:

Nuori terveyskeskuslääkäri Mikko Lääperi hoiti yhden työpäivän aikana 27 potilasta – Aamulehti seurasi miehen 12-tuntista työpäivää ja otti selvää, millaista terveyskeskuksen arki on

Tampereella on jo lääkäripula – Ylilääkäri tarjosi aloittelevalle lääkärille 5 000 euroa kuukaudessa terveyskeskustyöstä, nuoren lääkärin vastaus veti hiljaiseksi

Terveyskeskuslääkärin tavoitteena on hoitaa potilaita kokonaisvaltaisesti ja painopisteen tulisi olla pitkäaikaissairauksien, kuten verenpainetaudin, diabeteksen ja sepelvaltimotaudin, hoidossa. Näiden sairauksien hyvällä hoidolla voidaan estää vakavia äkillisiä sairauskohtauksia, kuten sydän- ja aivoinfarkteja. Tällä ennaltaehkäisevällä työllä pyritään siis estämään niiden tulipalojen syttymistä, joita päivystyksessä sammutetaan. Työ on pitkäjänteistä ja perustuu potilaiden tuntemiseen ja hoidon jatkuvuuteen. Tampereen kaupungin virallisena linjauksena on kuitenkin ollut akuuttipotilaiden hoitoon panostaminen.

Lääkäriliiton 3.10.2018 julkaiseman tilaston mukaan Tampereen kaupungin terveysasemilla on 118 terveyskeskuslääkärin virkaa tai toimea. Artikkelissa esimerkiksi nostetulla Ylöjärven kaupungilla on 28,5 terveyskeskuslääkäriä.

Kuntaliiton mukaan 31.12.2017 Tampereen väkiluku oli 231 853 ja Ylöjärven 32 878 asukasta. Näistä tiedoista laskettuna Tampereella on 1 960 ja Ylöjärvellä 1 142 asukasta yhtä terveyskeskuslääkäriä kohden. Näin suuri ero selittää sitä, että Tampereella terveysasemien jonot ovat pitkään olleet asemista riippuen kiireettömille vastaanottoajoille 4–6 viikkoa.

Viime vuonna keskitetystä ajanvarauksesta jouduttiin 4 600 kertaa kehottamaan aikaa varaavaa potilasta soittamaan myöhemmin uudelleen, koska aikoja ei ollut antaa. Terveysasemien riittämätön resursointi johtaa myös siihen, että potilaita ohjautuu Acutaan vaivoista, jotka olisivat hoidettavissa myös perusterveydenhuollossa.

Viime viikkoina julkisuudessa esiin nostettujen yksityisten hoivayritysten lisäksi aliresursointia on valitettavasti myös julkisessa terveydenhuollossa.

Kirjoittajat ovat Tampereen kaupungin terveyskeskuksen yleislääketieteen erikoislääkäreitä sekä luottamushenkilöitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut