Tampereen lastensuojelu on kriisiytynyt – suuri vastuu ja kuorma pienellä palkalla - Lukijalta - Aamulehti

Tampereen lastensuojelu on kriisiytynyt – suuri vastuu ja kuorma pienellä palkalla

17.2.2019 7:30

Aamulehti uutisoi tammikuussa (AL 19.1.) Tampereen lastensuojelun olevan aluehallintoviraston selvityksen alla, sillä työntekijöitä on ollut liian vähän asiakasmäärään nähden, lastensuojelu on ruuhkautunut eivätkä asiakkaat saa tarvitsemiaan palveluita oikea-aikaisesti.

Kaupungin mukaan lastensuojelun tilanteen kriisiytyminen johtuu rekrytointivaikeuksista ja työntekijöiden vaihtuvuudesta. Aamulehti kertoi 12.2. Tampereen korottavan sosiaalityöntekijöiden palkkoja sadalla eurolla, jolloin tehtäväkohtainen peruspalkka olisi 3170 euroa kuukaudessa.

Useat ympäristökunnat maksavat lastensuojelun sosiaalityöntekijöille korotuksen jälkeenkin reilusti parempaa palkkaa kuin Tampere. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestön Talentian palkkasuositus sosiaalityöntekijälle vaativiin tehtäviin on 4000 euroa.

Tällä hetkellä lastensuojelun tilanne Tampereella on kriisiytynyt. Koska päteviä työntekijöitä ei saada rekrytoitua, nykyisten työntekijöiden kuormitus on lisääntynyt entisestään. Sekä työntekijöiden että asiakkaiden oikeusturva vaarantuu, kun kiireessä ei ehditä riittävästi paneutua lapsen tilanteeseen ja järjestää lapselle ja perheelle heidän tarvitsemaansa tukea.

Laki edellyttää, että jokaisella lastensuojelun asiakkaana olevalla lapsella on sosiaalityöntekijän pätevyyden omaava vastuusosiaalityöntekijä. Lapsen vastuusosiaalityöntekijä vastaa virkavastuulla tekemisistään ja tekemättä jättämisistään viime kädessä oikeudessa.

Sadan euron lisä valmiiksi huonoon peruspalkkaan ei riitä houkuttelemaan päteviä, osaavia ja motivoituneita sosiaalityöntekijöitä Tampereelle lastensuojeluun, jossa vastuu on suuri ja työolot erityisen kuormittavat.

Työtehtävien vaativuutta vastaava palkka ei tietenkään yksinään ole riittävä motivaattori työskennellä lasten ja perheiden kanssa tehtävässä sosiaalityössä. Sen on kuitenkin todettu olevan nopein yksittäinen ratkaisukeino tilanteessa, jossa kunnalla on vaikeuksia saada rekrytoitua päteviä sosiaalityöntekijöitä lastensuojeluun.

Lastensuojelussa ja perhepalveluissa sosiaalityöntekijät tekevät vaativaa työtä avun tarpeessa olevien lasten ja heidän perheidensä auttamiseksi. Tampereella olisi nyt erinomainen tilaisuus näyttää, että tätä työtä arvostetaan ja lastensuojelun kriisiytynyt tilanne halutaan aidosti ratkaista. Nykyisellä palkkauksella viesti on päinvastainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?