Matti Nykäsen valtiollisista hautajaisista säästyvät rahat tulisi ohjata nuorten mäkihyppääjien tueksi - Lukijalta - Aamulehti

Matti Nykänen antoi suomalaisille kaikkensa – valtiollisista hautajaisista säästyvät rahat tulisi ohjata nuorten mäkihyppääjien tueksi

Suurmäen kisa Lahden MM-hiihdoissa vuonna 2017 veti kisamontun täyteen katsojia.

9.2.2019 15:24

Matti Nykänen, yksi Suomen ansioituneimmista urheilijoista, toivoi itselleen patsasta Jyväskylään, jossa hän innostui lapsena mäkihypystä. Matti on patsaansa ansainnut.

Nyt yksi ministeri esitti, että Matille voitaisiin järjestää valtiolliset hautajaiset, jotka on järjestetty aiemmin joillekin olympiavoittajille varsinaisten valtiomiesten ja Väinö Linnan lisäksi.

Mäkikotka Matti Nykäsen elämäntyön kunnioittamiseksi tuntuisi paremmalta ajatukselta kohdistaa rahat tulevaisuuteen ja tukea nuoria mäkihyppääjiä.

Matti Nykänen on antanut Suomelle ja suomalaisille paljon ilon ja ylpeyden hetkiä, jännitystä ja yhteisiä kokemuksia television ääressä ja kisakatsomoissa. Omat penkkiurheilun tähtihetkeni ovat Veikko Kankkosen hypyt Innsbruckin olympialaisissa 1964. Niitä jännitettiin mustavalkoisen television ääressä.

Seuraava tunteisiin jäänyt mäkikuningas oli parikymmentä vuotta myöhemmin Matti Nykänen, joka sai penkkiurheilijankin hyppimään sohvalta.

Matti Nykäsen urheilusaavutukset ovat Suomessa ylittämättömät.

Urheilun lisäksi Matti Nykänen antoi Suomen tiedotusvälineille paljon jutunaihetta myös urheilun jälkeisessä yksityiselämässään, josta siitäkin tuli julkista. Monet lehdet myivät jutuilla Nykäsen tempauksista ja hänen värikkäästä yksityiselämästään.

Matti Nykänen on myös viihdyttänyt kansaa esiintyen laulajana ympäri maata sekä lomakohteissa baareissa ja pubeissa, kansan keskuudessa. Hän oli aivan omanlaisensa persoona.

Voi sanoa, että Matti Nykänen antoi suomalaisille kaikkensa. Surullista on, miten hän viimeisissä haastatteluissa kertoi ikävöivänsä lapsiaan ja lapsenlapsiaan, joita ei ole voinut nähdä. Sen olisi suonut Matille.

Mutta jotenkin tuntuu, että hän ei olisi kaivannut mitään valtiollisia hautajaisia. Valtio olisi voinut muistaa häntä hänen eläessään urheilijaeläkkeellä.

Matti Nykäsen muistoksi valtiollisista hautajaisista säästyvät rahat voisi osoittaa nuorten mäkihyppääjien tueksi. Näin Matti Nykäsen elämäntyö jatkuisi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos