Korkeakoulut tarvitsevat ulkomaalaisia osaajia - Lukijalta - Aamulehti

Korkeakoulut tarvitsevat ulkomaalaisia osaajia – Tampereen on oltava houkutteleva opiskelijoille ja tutkijoille

Korkeakouluyhteisön muodostavat Tampereen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Tampereen teknillinen yliopisto.

9.2.2019 6:30

Saavuin vuonna 1991 New Delhin, Lontoon ja Helsingin kautta Tampereelle. Tämän jälkeen olen asunut Tampereella – olen Bangladeshissa syntynyt tamperelainen ja suomalainen.

Olen kertonut eri tilanteissa, että pidän kovasti tästä kaupungista. Tampereella on monia ominaisuuksia, jotka houkuttelevat ihmisiä. Se on asukasystävällinen, kansainvälinen, koulutuskaupunki, korkean teknologian kaupunki, Suomen suurimpia talousalueita ja sopivan kokoinen. Täältä löytyy kaikki tarpeellinen.

Olen opiskellut Tampereen yliopistossa ja löytänyt työpaikkani Tampereen ammattikorkeakoulusta. Iso osa elämästäni on kulunut Tampereella asukkaana ja Tampereen korkeakoulumaailmassa, ensin opiskelijana ja sitten opettajana.

Aina kun mahdollista, suosittelen ulkomaalaisia nuoria tulemaan opiskelemaan Suomeen ja erityisesti Tampereella sijaitseviin korkeakouluihin.

Suomalaisen korkeakoulutuksen laatu on todella korkea ja se valmistaa nuorta ottamaan vastaan tulevaisuuden haasteita vastuullisena ihmisenä. Täällä opiskelijoiden ja opettajan välinen suhde on hyvin interaktiivinen ja epävirallinen – opettajille voi puhua melko suoraan.

Tampereen korkeakouluyhteisön eli Tampereen yliopiston ja sen pääosin omistaman Tampereen ammattikorkeakoulun onnistuminen riippuu tulevaisuudessa aika vahvasti siitä, kuinka ne houkuttelevat kansainvälisiä opiskelijoita, tutkijoita ja opetushenkilökuntaa.

Matalan syntyvyyden vuoksi Suomi tarvitsee tulevaisuudessa paljon koulutettuja ja osaavia nuoria ulkomaalaisia.

Suomen korkeakoulut voisivat olla osaavien, koulutettujen ulkomaalaisten opiskelijoiden tuloväylä Suomeen. Ensin he opiskelevat ja sitten siirtyvät työelämään.

Heidän opintosuunnitelmansa pitäisi sisältää suomen kielen opiskelua tutkinnosta riippumatta – jokaisen kansainvälisen opiskelijan pitäisi tuntea olevansa osa Suomea.

Matkustan työmatkalle tai lomalle Bangladeshiin vähintään kerran melkein joka vuosi. Bangladeshiin lähtö tuntuu aina yhdeltä elämäni parhaimmista hetkistä, mutta olen myös aina iloinen palatessani takaisin asuinkaupunkiini Tampereelle ja Suomeen.

Pidimme tammikuussa Dhakassa Tamkin englanninkielisen koulutuksen vientiseminaarin, johon osallistui reilut sata opiskelusta kiinnostunutta nuorta ja heidän vanhempiaan. Suomalaisesta korkeakoulutuksesta kiinnostuneiden määrä Bangladeshissa nousee vuodesta toiseen, joka näkyy kasvavasta hakijamäärästä.

Bangladeshilaisten opiskelijoiden tulolle Tampereelle ja Suomeen on kuitenkin monia esteitä, esimerkiksi Finnips ei järjestä pääsykoetta Bangladeshissa.

Bangladeshilaisten opiskelijoiden pitää matkustaa pääsykokeeseen osallistumista varten ja oleskeluluvan hakua varten New Delhiin, Intiaan. Se on todella hankalaa nuorille opiskelijoille, erityisesti nuorille naisille.

Kirjoittaja on Tampereen ammattikorkeakoulussa työskentelevä lehtori ja monikulttuurisuuden asiantuntija.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: