Vanhemman sukupolven tietotaito käytöön - Lukijalta - Aamulehti

Vanhemman sukupolven tietotaito käytöön

8.2.2019 16:22

Mediassa huhuillaan nuoria avuksi ongelmiemme ratkaisijaksi, antamaan ohjeita miten yhteiskuntaa pitäisi tulevaisuudessa kehittää ja arvottaa.

Ok, hyvä näin. Toisaalta tarvitsemme tähän työhön kaikkien kansalaisten panosta. Korostaisin tässä kuitenkin vanhemman sukupolven tietotaidon ja kokemuksen hyödyntämistä. Tätä tietotaitoa ei kirjoista opita.

Muun muassa ikääntyvien ihmisten terveydenhoidon tason nostamista, liikenteen toimivuuteen tähtäävää suunnittelua, kestävien rakennusratkaisujen kehittämistä, taloudenhoitoa muutoinkin kuin lainaa ottamalla, toimenpiteet vaativat tietämystä ja kokemusta. Aiemmat virheratkaisut pitää tunnistaa, ymmärtää tehdyt virheet ja kohdentaa muutokset parempiin ratkaisuihin.

Nykyisellä diili-sukupolvella ei välttämättä ole intressejä yllä lueteltujen ongelmien ratkaisemiseksi. Lyhytnäköisten tarkoitusperien saavuttaminen ei ole edistyksellisyyttä.

Monessa mielessä maassamme mennään metsään että rytisee. En tarkoita soteuudistusta. Se pitäisi realistisin tavoin saattaa käytäntöön. Soten arvostelijat toimivat oman poliittisen arvostuksen kohottamiseksi, median ehtymättömällä avustuksella. Perustuslakivaliokunta on yksi pahimpia kehityksen jarruja.

Kaiken positiivisen toiminnan takana pitää olla kriittisyys. Jos ajattelemme, kaikki on hyvin, se johtaa laulun sanoihin "antaa mennä kun on alamäki taas".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut