Omaishoitaja putoaa eläkekuoppaan, josta ei pääse ylös - Lukijalta - Aamulehti

Omaishoitaja putoaa eläkekuoppaan, josta ei pääse ylös

9.2.2019 10:56

Hei sinä, joka juuri nyt kiinnostuit otsikosta. Oletko milloinkaan ajatellut, että saatat jonain päivänä olla itse omaisesi hoitaja?

Kannattaa miettiä tarkkaan ennen kuin lähtee tähän hommaan sitoutumaan. Olen tehnyt tätä työtä yli 22 vuotta. Meitä omaistaan hoitavia kovasti kiitellään aina vaalien alla ja lupaillaan helpotusta. Ja unohdetaan vaalien jälkeen.

Kun on jäänyt työelämästä pois hoitamaan läheistään, on samalla tipahtanut eläkekuoppaan, josta ei ole mahdollista nousta. Kun on ollut paikalla 24/7, hoitanut ja hoivannut, kuljettanut lääkärissä, kuntoutuksessa, sovitellut omat menonsa toisen tarpeiden mukaan, unohtanut hoitaa itseään ja uuvuttuaan sitten pyytää apua, saa huomata, että tarjolla on vain lämmintä kättä ja "koita nyt jaksaa".

Tampereen kaupunki ei enää myönnä intervallihoitopaikkaa näille omaishoidon piirissä oleville vammaisille. Vaikka kuinka pyydät ja anot, vastaus on tyly ei. Ei tarvitse perustella, ei kai tarvitse edes vastata sähköposteihin, vaikka yhteyttä nimenomaan pyydetään ottamaan sähköpostitse. Tämä on minun kokemukseni. Tiedän, etten ole ainoa, joka näin kokee, valitettavasti.

Nyt varmasti tulee vastaus: onhan teillä 3 vuorokautta kuukaudessa vapaata. On kyllä, jos vain löytyy hoitopaikka hoidettavalle. Nämä päivät voit pitää vain silloin, kun hoitopaikassa on vapaa paikka, et siis silloin kun itse toivoisit, ellet varaa paikkaa useita kuukausia aiemmin.

Eihän työelämässäkään voi aina valita lomansa ajankohtaa, mutta mehän olemmekin työelämän ulkopuolella, minunkin pitäisi nauttia eläkepäivistä.

Ainut mahdollisuuteni on kai irtisanoa omaishoitosopimukseni, alan olla kyllin kypsä siihen. Sitten muutan johonkin sellaiseen maahan, jossa pystyy elämään 1 000 euron eläkkeellä.

Kirjoittaja on tehnyt omaishoitajan työtä 22 vuoden ajan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos