Tärkeintä ovat sosiaaliset taidot ja sopeutumiskyky uusiin tilanteisiin - Lukijalta - Aamulehti

Tulevaisuus on tuntematon – tärkeintä ovat sosiaaliset taidot ja sopeutumiskyky uusiin tilanteisiin

"Tuntuu siis mahdottomalta tietää, millaista Suomessa on vuonna 2030, mille aloille tarvitaan työvoimaa, millaisia uusia aloja on syntynyt, millä aloilla tekniikka on jo korvannut ihmiset. "

27.1.2019 10:49

Minulta kysytään usein, mikä minusta tulee isona. Vastaus on: “En tiedä”, ja miksi pitäisi tietääkään.

Aikamme muuttuu nopeasti. Uusia aloja ja ammatteja syntyy koko ajan. Monet isovanhempiemme aikaiset ammatit ovat kadonneet tai vähentyneet. Yhteiskunta ei pyöri enää samalla tavalla kuin sata vuotta sitten.

Oletetaan, että 16-vuotias nuori on päässyt peruskoulusta vuonna 2019, ja hän jatkaa lukioon. Saadessaan ylioppilaslakin päähänsä on hänellä todennäköisesti ikää 19 vuotta.

Hän aikoo jatkaa yliopistoon ja sattuu saamaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikan. Yliopistossa hän opiskelee kuusi vuotta. Valmistuessaan yliopistosta nuori on jo 25-vuotias, ja eletään vuotta 2028.

Kuinka paljon maailmamme onkaan muuttunut jo pelkästään 2000-luvulla? Arkielämäämme on tullut monia uusia asioita. Osaisitko kuvitella enää maailmaa ilman nettiä tai älypuhelimia? Tuntuu siis mahdottomalta tietää, millaista Suomessa on vuonna 2030, mille aloille tarvitaan työvoimaa, millaisia uusia aloja on syntynyt, millä aloilla tekniikka on jo korvannut ihmiset.

Kuten on tutkittu, me nuoret tulemme todennäköisesti omaamaan useita eri ammatteja elämämme aikana. Tämä käy hyvin järkeen, sillä ollessamme keski-ikäisiä elämme jo vuotta 2050. Ties mitä silloin on jo kehitetty, elämmekö edes enää maapallolla, ken tietää.

Väittäisin siis, että tärkeimmät taidot, mitä te aikuiset voitte meille nuorille opettaa, ovat sosiaaliset taidot sekä taito sopeutua uusiin tilanteisiin ja asioihin. Olen varma, että uusia asioita riittää tulevaisuudessamme.

Seuraavan kerran, kun minulta kysytään mikä minusta tulee isona, vastaan:

“Ahkera, rehellinen ja muita kunnioittava aikuinen”.

Kirjoittaja opiskelee Vuorentaustan koulussa 9A-luokalla. Aamulehti julkaisee maanantaina alkavan Sanomalehtiviikon kunniaksi koululaisten mielipidekirjoituksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos